Caroline Munro

The Thing (2011)

aka La cosa

The Thing #1 The Thing #2

"It's not human. Yet."

Vaikutusvaltainen amerikkalainen tieteiskirjailija John W. Campbell kirjoitti vuonna 1938 romaanin Who Goes There?, jonka Christian Nyby käänsi (Howard Hawksin suosiollisella avustuksella) elokuvaksi "Se" toisesta maailmasta (The Thing from Another World, 1951). John Carpenterin uusintaversio The Thing - "Se" jostakin (1982) ei menestynyt lippuluukulla huonon ajoituksen takia, mutta saavutti myöhemmin laajan kulttimaineen ympäri maailmaa.

The Thing [1]
The Thing [2]

Hollantilaisen Matthijs van Heijningen Jr.:n ohjaama The Thing kuvaa tapahtumia ennen vuoden 1982 elokuvaa, mutta näyttää päällisin puolin suoralta uusintaversiolta. Alun perin ohjaajan suunnitelmana olikin remaken tekeminen, mutta Universal Studios päätti viisaasti Carpenterin täydellisyyttä hipovan version kanssa kilpailemisen olevan turhaa. Samalla pidettiin huolta siitä, ettei päähenkilö muistuta liikaa Kurt Russellin näyttelemään hahmoa, ja näin ollen rooliin valikoitui Edgar Wrightin Scott Pilgrim vastaan maailma (Scott Pilgrim vs. the World, 2010) -elokuvasta tuttu Mary Elizabeth Winstead.

Etelänapamantereella sijaitsevalla jääasema Thulella työskentelevä norjalainen tiedemiesryhmä löytää jäätikköön hautautuneen rakennelman ja sen lähistöltä ikiroutaan kangistuneen oudon olennon. Tapausta tutkimaan lennätetään amerikkalainen paleontologi Kate Lloyd (Winstead). Carpenterin versiosta tutun tarinankehittelyn kanssa ei jäädä jahkailemaan. Olento herää hyisestä haudastaan ja alkaa teurastaa ja imitoida tiedeihmisiä aiheuttaen heidän keskuudessaan paniikinomaista pakokauhua ja vainoharhaista kyräilyä.

The Thing [3]
The Thing [4]

The Thingin tarina kääntyy turhauttavalla tavalla itseään vastaan ja elokuvan edetessä nähdään useita kuin suoraan Carpenterin versiosta peräisin olevia kohtauksia. Kaksiulotteisiksi jäävät hahmot eivät piittaa tippaakaan, vaikka kaverit joutuvat tutkimuskeskuksessa riehuvan monsterin listimiksi. Tämä johtaa siihen, ettei katsojakaan lopulta kykene kiinnostumaan hahmojen kohtalosta.

The Thingin parhaat puolet löytyvät efektipuolelta ja teknisestä toteutuksesta. Olentoefektit ovat riemastuttavan hyvin luotuja ja lonkerokasoista pilkistävät irvinaamat tai epämääräiset hammasrivistöt edustavat tämän päivän parasta hirviökuvastoa. Liian tarkka kuvanlaatu ei kylläkään aina ole toimiva vaihtoehto tämän kaltaisessa efektijuhlassa. Se tuo esille hiukan liikaakin yksityiskohtia eikä siksi ole varmasti kaikkien mieleen.

The Thing [5]
The Thing [6]

Elokuvana harmiton ja enimmäkseen turha The Thing on tyylipuhdas suoritus kokemattomalta ohjaajalta. Universal ei ollut aluksi tyytyväinen lopputulokseen ja sen seurauksena kohtauksia kuvattiin uusiksi ja efektejä tietokoneistettiin (lue: huononnettiin). Uusintakatselupotentiaalia elokuvalla tuskin on, toisin kuin Carpenterin versiolla, mutta kyseessä on kuitenkin viihdyttävä kertakatselupaketti. The Thing on myös ohjattu kaikella kunnioituksella aiempaa versiota kohtaan useita yksityiskohtia myöten. Elokuva loppuu todella onnistuneesti siihen mistä vuoden 1982 versio alkaa, ja heti elokuvan jälkeen tekisikin mieli siirtyä Carpenterin klassikon pariin.

Versioinfo (21.10.2011):

The Thing on mahdollista nähdä ennakkoon Helsingissä Night Visions Maximum Halloween 3011 -festivaalien avajaiselokuvana keskiviikkona 26.10, Iissä IIK!! -festivaaleilla lauantaina 12.11. sekä Cinemadrome 3: Dead By Dawn -tapahtumassa Tampereella samana päivänä. Teattereihin elokuva saapuu vasta 18.11.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 21.10.2011
keskiarvo
toimitus
2.69/5.00 (8)
 JSSMJMKKMMMK*EMPI
  2.0 3.0 2.5 4.0 2.5 2.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.72/5.00 (16)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (13)
0%
The Thing (2011)  The Thing (2011)  

kommentit

odota...
Moreno kommentoi (21.10.2011 16:44:30)
user avatar Kaksiulotteisia hahmoja olivat kyllä koko Carpenterin elokuvankin äijäkööri, ehkä latteinta henkilökuvausta koskaan. Vaan pieni miinushan tuo alkuperäisessä oli, tämän uuden minkäänlaiseen positiivisuuteen en kyllä trailerin perusteella usko ennen kuin näen kokonaan.
vastaa »
QCine kommentoi (22.10.2011 13:45:41)
user avatar Tämä on siis tarina siitä porukasta, joka löytyy Carpenterin mestariteoksen alussa? Mielestäni ihan toimiva idea, mutta oletan, ettei loppu ole kovinkaan yllätyksellinen... mutta ilman muuta parempi näin kuin suora re-make.
vastaa »
Mutantti kommentoi (30.11.2011 09:56:47)
user avatar "Who Goes There?" on itseasiassa lyhytnovelli.
vastaa »
Sakari Määttä kommentoi (30.11.2011 10:10:29)
lainaus:
"Who Goes There?" on itseasiassa lyhytnovelli.
user avatar Joo, pienoisromaani se on.
vastaa »
Tuomas Henell kommentoi (30.11.2011 18:31:09)
user avatar Mikä on "lyhytnovelli"? Novelli joka on lyhyempi kuin tavallinen novelli?
vastaa »
Meller kommentoi (30.11.2011 22:03:27)
lainaus:
Mikä on "lyhytnovelli"? Novelli joka on lyhyempi kuin tavallinen novelli?
user avatar Mutantti lienee suomensi suoraan termin "short novel", tarkoittaen pienoisromaania, kuten Määttä yllä hienovaraisesti oikaisi.
vastaa »
Seppo kommentoi (10.10.2013 22:25:36)
user avatar Leffan ensimmäinen kaksikymmenminuuttinen on kohtalaisen toimiva, mutta kun hassu CGI-thingeli ensimmäisen kerran hyppää katon läpi hassusti öristen, leffa syöksyy vessanpöntöstä alas. Koko tekele on todella ennalta-arvattava ja CGI on Assylum-tasoa. Lopussa sentään soi alkuperäinen The Thing-tunnari ja se onkin ainoa cool juttu koko leffassa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa