Caroline Munro

Sinister (2012)


Sinister #1 Sinister #2

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) on tosielämän hirmuisimpiin rikoksiin erikoistunut kirjailija, joka tutkii eri puolilla Yhdysvaltoja tapahtuneiden joukkomurhien taustoja ja tapahtumakulkuja, tiivistäen lopputulokset sensaatiohakuisiksi rikoskirjoiksi. Monet halveksivat rahan tekemistä murhenäytelmillä. Ellisonin viimeisimmästä hittikirjasta on kuitenkin kulunut kokonainen vuosikymmen. Hänen nelihenkisen perheensä taloudellinen tilanne on kovaa vauhtia huononemassa. Uusi hitti olisi tarpeen.

Tässä tilanteessa Ellison ottaa tutkittavakseen kohtalokkaan vaikean tapauksen. Hän muuttaa perheineen taloon, jossa on hiljan tapahtunut neljän hengen joukkomurha. Muille perheenjäsenille tästä ei tosin kerrota. Viisihenkisen perheen molemmat vanhemmat sekä kaksi kolmesta lapsesta hirtettiin kaikki samalla kertaa talonsa takapihan puuhun. Perheen kolmas lapsi on ollut kateissa siitä lähtien, ja hänen oletetaan kuolleen.

Sinister [1]
Sinister [2]

Tapaukseen jo alustavasti tutustuttuaan Ellison tajuaa osuneensa todelliseen kultasuoneen. Sensaatiomainen murhatapaus voisi olla hänen paluunsa takaisin huipulle, ja ratkaista kertaheitolla perheen rahalliset ongelmat. Tapauksen tutkimuksia helpottaa uuden kotitalon ullakolta oudosti löytyvä filmikokoelma, johon on taltioitu paitsi tutkinnan alainen hirmutyö, myös useita muita vastaavia perhesurmia. Niistä vanhimmat näyttävät olevan peräisin 1960-luvulta asti.

Uusimman lisäksi myös vanhempia murhia tutkiessaan Ellison joutuu pian myöntämään urakan täydellisen ylivoimaisuuden. Murhasarjojen takana näyttää olevan äärimmäiseen pahuuteen yltävä yliluonnollinen, jonka kosketus yltää pian myös Oswaltien perheen elämään. Paikallisen apulaissheriffin avustamana Ellison päätyy lopulta havaitsemaan, että kyse on vuosikymmeniä jatkuneesta, ympäri maata tapahtuneesta murhasarjasta, jonka yksittäiset teot ovat oudolla tavalla kytköksissä toisiinsa.

Sinister [3]
Sinister [4]

Scott Derrickson on amerikkalainen kauhuohjaaja, joka aloitti pitkien elokuvien ohjaamisen komeasti vuonna 2000 julkaistulla, suoraan videolle kuvatulla Hellraiser: Infernolla. Viisi vuotta myöhemmin jo toinen yritys tuotti meilläkin teatterilevitykseen päässeen isomman budjetin tekeleen Emily Rosen riivaaja, joka ehkä tyydytti satunnaista katsojaa mutta ei edelleenkään vakuuttanut kauhuelokuvafanaatikkoja.

Vuoden 2008 tieteisklassikko-uusintaversiointi Päivä jona maailma pysähtyi toi itsensä Keanu Reevesin varoittamaan koko ihmiskuntaa sen virheistä, tilanteeseen sopivan komeiden efektien säestyksellä. Sinister on Derricksonin neljäs pitkä elokuva, ja ensimmäinen jonka voi varauksetta sanoa onnistuneen, vaikka pieniä ongelmia uudessakin teoksessa on.

Paranormal Activity -sarjan ja James Wanin Insidiousin (2010) tapaan kauhutarinaa kerrotaan pikemminkin hillitysti värisyttäviin yliluonnollisiin yksityiskohtiin paneutuen kuin yliampuvin ääniefektein ja niihin perustuvin äkillisin säikäytyksin. Elliottin tutkiman murhasarjan taustalla näyttää olevan jo varhaisessa vaiheessa esiteltävä voima, jonka yliluonnollinen piirre tuo etäisesti mieleen runsaan vuosikymmenen takaisen Jeepers Creepersin (2001).

Sinister [5]
Sinister [6]

Derrickson syyllistyy historiaa avatessaan kyllä jossakin määrin yliampuviin ääniefekteillä säikyttelyihin, mutta ansioituu toisaalta mysteerinsä kärsivällisessä rakentamisessa. Lisäksi hän tuntuu ymmärtäneen, että yhtäkkiä ja kovalla metelillä kimppuun hyökkäävää hirviötä pelottavampaa on vain katsella rauhallista maisemaa... ja äkisti huomata hirviö kauempana. Uhkaavana ja hitaasti lähestymässä.

Ethan Hawke näyttelee hyvin viulunkieltäkin kireämmälle stressaantuneen kirjailijan roolin. Ei riitä, että mies on muutenkin huolestunut siitä, miten kykenee elättämään perheensä: myös pojan unissakävely saa vaarallisia muotoja, ja ullakon järkyttävien filmien katselu on viedä miehen raiteiltaan. Katsoja ajetaan jo ensimmäisessä kohtauksessa samaan mielentilaan joka tulee sen päähenkilölle sittemmin tutuksi. Ilman mitään selityksiä heti aluksi nähtävä, nautittavan epätodellista tunnelmaa henkivä nelinkertainen hirttomurha on toteutettu karmivasti.

Sinister [7]
Sinister [8]

Aivan täydelliseen suoritukseen Derrickson ei silti edelleenkään yllä. Hänen merkittävintä epäonnistumistaan ei pysty tässä kuvailemaan spoilaamatta elokuvaa pahasti. Sanotaan kuitenkin ympäripyöreästi, että hän erehtyy loppua kohden näyttämään mysteerinsä taustalla olevia asioita liiaksi, ja siten pahasti rampauttaa loppupuolen kauhutehoja. Aitoa pelottavuutta tavoiteltaessa olisi parempi näyttää liian vähän kuin liian paljon.

Toinen, sinänsä vähäisempi virhe on Ellisonin henkilöhahmon kummallinen sokeuttaminen murhasarjan yhteyksiltä hänen omaan perhetilanteeseensa. Vähänkään hereillä oleva katsoja on oivaltanut yhteyden jo elokuvan alkupuolella, mutta Ellison on sille täysin sokea ja vaikka tutkimuksissa auttanut apulaissheriffi asian hänelle aivan lopussa rautalangasta vääntääkin, ei mies suostu sitä sittenkään ymmärtämään.

Versioinfo (5.3.2013):

Näine pikkuvirheineenkin Sinister on erinomainen kauhuelokuva, joka kyllä tarjoaa koko rahan edestä väristyksiä lajityypin ystäville. Viime vuoden lokakuun lopulla ensi-iltansa saanut elokuva on sittemmin saanut myös videoensi-iltansa muualla maailmassa, eikä Suomenkaan julkaisua tarvitse odotella enää pitkään. Dvd ja blu-ray ilmestyvät myyntiversioina kauppoihin 15. maaliskuuta.

****-
© Jukka Halttunen, julkaistu: 5.3.2013
keskiarvo
toimitus
2.63/5.00 (8)
 JSSMJMJM*MHEMPIJH
  3.0 2.0 2.5 4.0 2.0 1.5 2.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.15/5.00 (13)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (14)
7%
Sinister (2012)  Sinister (2012)  

kommentit

odota...
Tuomas Henell kommentoi (6.3.2013 18:12:33)
user avatar Subjektiivisen kokemuksena viiden tähden kammotus, mutta objektiivisesti ajatellen elokuvassa on kiistattomat heikkoutensa.

[spoiler]Genreluokitus "Pahat lapset" on muuten pienehkö spoileri.[/spoiler]
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa