Caroline Munro

The Wolverine (2013)


The Wolverine #1 The Wolverine #2

Marvel-kustantamon sarjakuviin perustuvien X-Men -elokuvien sarja on edennyt kuudenteen osaansa. Puolivillaisen X-Men Origins: Wolverinen (2009) tapaan se keskittyy pitkistä metallikynsistään tunnetun, Ryhmä-X:n mutanteista kiehtovimman, Loganin alias Wolverinen hahmoon. Mikään jatko-osa ei kuitenkaan ole kyseessä. Elokuvan markkinointia itsenäisenä, sarjan muista osista riippumattomana teoksena on jopa korostettu jättämällä X-Men -etuliite otsikosta pois.

The Wolverine [1]
The Wolverine [2]

Varsin itsenäinen teos itämaisilla yakuza-, samurai- ja ninjamausteilla höystetty The Wolverine onkin. Se sijoittuu X-Men: The Last Stand (2006) -elokuvan jälkeiseen aikaan, mihin viitataan esimerkiksi Famke Janssenin esittämän Jean Grey -hahmon unimaisina ilmestymisinä Loganille. Massiiviseen lihaskuntoon itsensä pumpannut Hugh Jackman nähdään jälleen Loganin roolissa ja vaikea nimihahmoa esittämään ketään muuta olisi kuvitellakaan.

Yksinäinen, oman kuolemattomuutensa kanssa sisäistä painia käyvä Logan matkaa tämän päivän Japaniin, jossa kuolemaa tekevä mahtiliikemies Yashida (Haruhiko Yamanouchi) haluaa hyvästellä vanhan ystävänsä. Syyt Yashidan kiitollisuudenvelkaan selviävät elokuvan komeasti jytisevässä esinäytöksessä, joka sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Nagasakiin. Logan ei kuitenkaan aavista joutuvansa Japanissa keskelle juonitteluja ja sukuriitoja tai sitä, että hänen kuolemattomuutensa ja haavoittumattomuutensa asetetaan vaakalaudalle.

The Wolverine [3]
The Wolverine [4]

Japanin tapahtumien kehys napataan suurilta osin Chris Claremontin ja Frank Millerin samannimisestä korkealle arvostetusta sarjakuvasta vuodelta 1982. Hahmojen ja tapahtumien suhteen otetaan kuitenkin niin paljon vapauksia, mikä on täysin hyväksyttävää, että harrastukseensa syventynyt sarjakuvanörtti saattaa vetää elokuvan nähdessään energiajuomansa väärään kurkkuun. Synkkäsävyinen elokuva marssittaa valkokankaalle tuttuja Marvel-hahmoja kuten myrkyllisen luonteen omaavan Viperin (Svetlana Khodchenkova), mutta keskittyy ansiokkaan syventävästi päämutanttinsa psyykkisiin ja fyysisiin ongelmiin. Jännittää voi myös sitä, kuka Silver Samurain haarniskan alta paljastuukaan.

James Mangold (3:10 to Yuma, 2007) pestattiin ohjaajan pallilta perhesyistä vetäytyneen Darren Aronofskyn tilalle. Hän tekee pätevää työtä varsinkin toimintakohtauksien osalta, mutta jonkinlainen hired hand -ote ohjauksesta paistaa paikoitellen läpi. Toisaalta, elokuvassa nähtävään erittäin kutkuttavaan ja visuaalisesti toimivaan luotijunakohtaukseen ei joka päivä törmää. Elokuvaan jälkikäteen konvertoitu kolmiulotteisuus on siinä toimivimmillaan.

The Wolverine [5]
The Wolverine [6]

The Wolverine seisoo pitkälti Hugh Jackmanin voimallisen pääosasuorituksen varassa, mutta kompastelee alhaisen ikärajaluokituksensa asettamien rajojen vuoksi. The Wolverine suorastaan huutaa lisää graafisuutta. Ne, jotka malttavat katsoa elokuvan ihan loppuun asti, huomaavat että jatkoasetelma on jo pedattu.

Versioinfo (27.7.2013):

The Wolverine saa Suomen ensi-iltansa 26.7.2013

***--
© Mika Helminen, julkaistu: 27.7.2013
keskiarvo
toimitus
2.71/5.00 (7)
 JSTPJMKKMHMK*PI
  2.5 1.5 2.5 3.5 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.20/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (9)
11%
Wolverine (2013)  Wolverine (2013)  

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (29.7.2013 21:01:04)
user avatar Ohjaajalla lienee aikomus korostaa kraafisuutta ripauksen roisimmalla väkivallalla suhteessa teatterijulkaisuun, ainakin sikäli seuraavaan lööppiin on luottaminen tulevan Blu-ray ja dvd -julkaisujen osalta: http://www.movie-censorship.com/news_en.php?ID=5810
vastaa »
Seppo kommentoi (24.5.2014 13:19:01)
user avatar Pidennetty versio lisää jonkin verran gorea ja kiroilua, plus noin vartin lisää pikku juttuja. Oli oikeastaan aina hienoa nähdä Wolvis verisesti silpomassa porukkaa vieläpä koht. realistiseen tyyliin. Itse leffa on tasoa "aika jees". Silti tuhat kertaa parempi kuin tahattoman koominen schlock-farssi Origins.
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (5.6.2016 06:57:56)
user avatar "Jännittää voi myös sitä, kuka Silver Samurain haarniskan alta paljastuukaan." Tämä ei valittaen muodostanut minkäänlaista yllätys momenttia. Teattereissa kiertänyttä esitystä paikoin potentiaalisemmin porskuttava pidennetty versio onnistuu yllättäen syventämään myös taustatarinaa, vaikka kahdentoista minuutin pituuserossa huomio kiinnittyykin helposti vain lisävakivallan tuomaan trimmailuun. Kaikesta huolimatta varsin viihdyttävä valtavirtaviihteen edustaja, jolle lisäpisteitä ropisee japanilaiskulttuurin läsnäolosta, joka osaltaan koukutti konkreettisemmin kuin mihin yksinomaan jenkkinäyttelijöillä miehitetty u.s.a.-uho olisi uskoakseni lähimainkaan yltänyt.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa