Caroline Munro

Undefeatable (1993)

aka Cui hua kuang mo; Bloody Mary Killer; Final Heat; Street Queen und Killer; Die Unbesiegbare; Undefeatable - furia invincibile

Undefeatable #1 Undefeatable #2

Ensimmäinen kolmesta yhteistuotannosta taistelulajimestari Cynthia Rothrockin ja ohjaaja Godfrey Ho'n (mm. Black Ninja, 1987) välillä on niin lähellä toimintavastinetta pornolle kuin elokuva voi olla. Turpaanmättö on huolella tehtyä, vimmaista ja tylyä, mutta kaikki muu hutaistua kökkötavaraa, jota katselee vain seuraavaa matsia odottaessaan. Tätä vaikutelmaa tukee myös elokuvan sisältö, sillä seksi ja väkivalta kietoutuvat siinä perverssillä tavalla yhteen.

Undefeatable [1]
Undefeatable [2]

Undefeatable sijoittuu maailmaan, jossa jokainen kadunmies on kamppailulajitaituri ja vähintään puolet naisistakin. Kun koko ajan joutuu mätkimään tuntemattomia muutenkin, monet ovat päättäneet kääriä turpaanmättämisellä isot rahat. Juoni liikkuu laittomien otteluiden ympärillä. Elokuva varoittaa äärimmäisen väkivallan kehässä purkautuvan myös ääriväkivaltana sen ulkopuolella. Pahoja tyyppejä saa toki hakata niin paljon kuin jaksaa.

Brutaalin tehokas kehätappelija Stingray (Don Niam) on kotonaankin raakalaismainen alistaja. Vaimoaan Annaa (Emilie Davazac) väkisin ottaessaan mies ajattelee vastustajiensa turpiin mätkimistä. Tämän jälkeen Stingray vaatii verisen pihvin pöytäänsä. Pahoinpitely on jo asia itsessään, mutta erityisesti Annaa korpeaa Stingrayn pakkomielle hänet ammoin hylänneeseen äitiinsä. Siispä ukon lähtiessä tapaamaan manageriaan Anna pakkaa tavaransa ja poistuu elokuvasta. Takaisin palaavalle Stingraylle Anna on jättänyt viestin ja valmistanut suosikki-illallisen, ilmeisesti pehmentääkseen viestiä. Jättöilmoituksen luettuaan Stingray pillastuu ja menettää lopullisesti järkensä valon.

Undefeatable [3]
Undefeatable [4]

Samaan aikaan paha tyttö Kristi Jones (Rothrock) käärii tuohta potkimalla aasialaiskorstoja naamaan takakujilla. Tämän kiltti sisko Karen (Sunny David) sekä katutappeluita tutkiva etsivä Nick DiMarco (John Miller) paheksuvat tienausmetodia. Salaa jalo Kristi aikoo maksaa mafialta saaduilla rahoilla Karenin koulutuksen. Toisaalla katuja kiertelevä, raivostunut ja harhainen Stingray pieksee kaikkien vaimonsa näköisten naisten miesystävät ja kidnappaa daamit. Tämän jälkeen hän sitoo naiset ranteista ketjuilla teollisuushalliin, samalla kun itse mätkii nyrkkeilysäkkiä tai harjoittelee uhkaavasti miekkailuliikkeitä. Koska Karen sattuu pahaksi onneksi muistuttamaan ulkoisesti hiukan Annaa, hänestä tulee eräs sarjamurhaajan uhreista. Myöhemmin hänen ruumiinsa löydetään ilman silmiä.

Murheen murtama Kristi alkaa Nickin kanssa jäljittämään Stingraytä. Yllättäen tappajan löytäminen esitetään vaikeana hommana, vaikka mies liikkuu päivänvalossa julkisilla paikoilla hakkaamassa miehiä tajuttomaksi (ellei kuolleiksi). Eräs ongelma sarjamurhaajan metsästyksessä voi olla, että suuri osa elokuvan miehistä on varsin samannäköisiä. Tummatukkaisia mullettimiehiä riittää joka kadunkulmaan. Samoin myös naiset ovat kiharapäisiä brunetteja kukkamekoissaan. Ehkä Godfrey Ho ei ole nähnyt valkoisissa näyttelijöissään mitään eroa muutenkaan. Sattumanvaraisen yhdennäköisyyden ujuttaminen juoneen lisää elokuvan toismaailmallista ilmapiiriä ja surrealistista juonenkuljetusta. Itse kullakin elokuvan tekoon osallistuneella vaikuttaa olevan haparoiva kosketus todellisuuteen.

Undefeatable [5]
Undefeatable [6]

Lopussa vähäkin juoni heitetään likasankoon ja seuraa sarja toinen toistaan kahelimpia tappelukohtauksia. Rothrock esittelee kamppailutaitojaan niin paljain käsin kuin katanan kanssakin. Tiukan paikan tullen nainen pärjää vaikka yhdellä kädellä tai pyyheliina aseistuksenaan. Paidaton Stingray puolestaan nuoleskelee härskin näköisesti veristä veitsenterää tuijottaen silmät lautasina Nickiä. Huipennuksessa Hamurrabin lakia toteutetaan kirjaimellisesti. Överi lopputaistelu on kerännyt kiinnostusta YouTubessa ja muissa videopalveluissa.

Elokuva tarjoaa Kauniit ja rohkeat -tyylistä puvustusta, lavastusta ja valaistusta, sekä niin tyhmiä hahmoja ja huonoa näyttelyä, että Salatut elämätkään eivät niitä kelpuuttaisi. Ääliömäiset repliikit lausutaan niin totisesti, ettei niille voi olla hymyilemättä. Kirkkaimpina tähtinä paistavat Rothrock sekä sekopäistä häijyyttä tihkuva Niam, jonka ainoaksi päärooliksi elokuva on valitettavasti jäänyt.

Undefeatable [7]
Undefeatable [8]

"What's Stingray have eyeballs in a fishtank for?"

Versioinfo (22.8.2013):

Elokuvasta on olemassa myös huomattavasti erilainen Aasian markkinoille tehty leikkaus, joka tunnetaan nimellä Bloody Mary Killer. Vaikka versioiden kestot ovat suunnilleen samat, kumpikin sisältää lähes puoli tuntia materiaalia, jota ei toisesta löydy. Kokonaan kiinaksi dubattu Bloody Mary Killer lisää tarinaan sivujuonen, jossa Robin Shou (Mortal Kombat, 1995) jäljittää Stingraytä (tosin hahmon lempinimi on tällä kertaa "Devil Fish") kostaakseen veljensä murhan. Godfrey Ho itse esittää Shoun kamppailutaitoista isäpappaa. Aasiaversion useasta kohtalaisesta lisätaistelukohtauksesta huolimatta Undefeatable on suositeltavampaa katsottavaa jo hupaisan englanninkielisen dialoginsa ansiosta.

Tai Seng on julkaissut Bloody Mary Killerin "Two in One Valuable Pack" dvd:llä yhdessä Danny Gon The Crucifixionin (1994) kanssa. Länsimaista löytyvät Undefeatable dvd:t sisältävät luonnollisesti elokuvan englanninkielisien version.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 22.8.2013
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSTPKKPIPV
  3.5 3.0 5.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.17/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (8)
100%
Undefeatable (1994)  Undefeatable (1994)Cui hua kuang mo