Caroline Munro

The Stunt Man (1980)

Stunt Man - henkensä kaupalla; Hurja mies

aka Stuntmannen; Le diable en boîte; Der lange Tod des Stuntmans Cameron; Profesión: el especialista; Professione pericolo

The Stunt Man #1 The Stunt Man #2

Kun puhutaan elokuvien toimintakohtauksista, fatalistisen elämänkatsomuksen omaavat stunt-miehet eivät ole koskaan esiintyneet parrasvaloissa. Vielä harvemmin heistä puhutaan onnettomuuksissa kuoltuaan. Kunnia onnistuneista suorituksista lankeaa diivaileville staroille, joiden ennestäänkin sileitä poskia lääpitään paksulla pensselillä kansikuvia varten. Satunnaisia poikkeuksia löytyy näyttelijöistä, jotka laittavat kroppansa likoon myös fyysisesti haastavammissa olosuhteissa.

The Stunt Man [1]
The Stunt Man [2]

Luonnollinen osa sankarin roolia stunteista tuli viimeistään 80-luvun silmämääräisesti yksioikoisissa toimintaelokuvissa. Suunnitelmalliset huippukohtaukset määrittelivät sen mihin kukin käytännössä pystyi, minkälaiseksi heidän mediaidentiteettinsä muotoutui ja kuinka he tulisivat sijoittumaan elokuvahistoriassa. Esimerkiksi vanhan koulukunnan ikoni ja näyttelijä/stunt-mies Steve McQueen (Bullitt, 1968) oli vuosikymmenestä toiseen niin pysäyttämättömän cool, että pani elokuvallisesti katsoen kaikkea mikä liikkui vauhdilla kameran edessä.

Henkeä uhkaavien stunttien suorittaminen perustuu henkilökohtaisten pelkojensa ylittämiseen, niiden hallitsemiseen ja lopulta niistä nauttimiseen. Kykenevimmät pyrkivät kaiketi myös todistamaan haltioituneelle yleisölle, että kalsareista löytyy normaalia isommat munat. Merkittävin syy riskien ottamiselle lienee halu tehdä asiat taitotasosta riippuen mahdollisimman uskottavasti, intohimoisesti ja ennen kaikkea oikeasti, minkä allekirjoittavat varmasti myös näyttelijän päämäärälle omistautuneet ohjaajat. Jackie Chan onkin tappanut itsensä kirjaimellisesti jo useamman kerran ihan vain siksi, että elokuva saisi jengin laskemaan alleen hymynkare suupielissään.

The Stunt Man [3]
The Stunt Man [4]

Vapaamielisiä elokuvia tehtailleen Richard Rushin (Hells Angels on Wheels, 1967; Freebie and the Bean, 1974) tuottama, osin käsikirjoittama ja ohjaama Hurja mies seilaa vaarallisilla vesillä kuin kotonaan. Elokuvan juonta ei ole tarpeen selitellä erityisen pitkän kaavan kautta, sillä se on alati katsojaa höplästä vetävä kertomus stunt-miehen "arjesta" sekä kuvauksissa että kuvausten välissä. Kokonaisuutta varjostaa 70-luvun hullujen vuosien individualistinen sekä vainoharhaisuuskliseet tiedostava mentaliteetti. Ajattelu antaa valtakoneiston ulkopuoliselle elokuvanteolle mittaamattomia mahdollisuuksia kaiken osuessa nappiin. Jotkin teemat voi kokea elokuvan valmistumisajankohdankin suhteen melko elähtäneiksi, joten huomio kannattaa suunnata muuttumattomia elokuvantekoperiaatteita vilisevien rivien väliin.

Steve Railsbackin (Nukie, 1988; Turkey Shoot, 1982) näyttelemä henkilöllisyydeltään tuntematon rikollinen pakenee virkavaltaa eksyen lähistöllä purkitettavan filmin kuvauksiin. Hänet pestataan vaivihkaa sekä stunt-mieheksi että näyttelijäksi varhaista melodraamaa ja korkkarihenkistä sotaa yhdistävään elokuvaan. Elitistisen tunteellisella taiteilijasydämellä mestariteostaan loihtiva Eli (Peter O'Toole; Arabian Lawrence, 1962) ottaa täsmävahvistuksen avosylin vastaan. Ohjaaja-näyttelijä-suhde on molemmin puolin ystävällinen ja opettavainen, mutta pakostakin ongelmallinen. Viimeistään räiskyvästi toteutetuissa toimintakohtauksissa luottamus laitetaan koetukselle kun rajat toden ja elokuvan välillä hämärtyvät.

The Stunt Man [5]
The Stunt Man [6]

Draamankaari viedään olennaisimpaan päätepisteeseensä näiden kahden metodinäyttelemistä arvostavan kapinallisen nokitellessa toisiaan. Hehkeä Barbara Hershey (Boxcar Bertha, 1972) toimii kyyneleitä valuttavana välikappaleena sodassa ja rakkaudessa. Orkesteriaan pitkällä kapulalla hallitseva Eli tietysti tekee sen, mitä vaaditaan kaivaen jokaisesta otoksesta maksimaaliset tehot irti parhaan lopputuloksen saavuttaakseen. Nurkkaan ajetulla kasvottomalla rikollisella ei ole muuta mahdollisuutta kuin antautua vuoristoratamaisen kerronnan vietäväksi - niin vähän tämä minuudeltaan pirstaleinen ja itseään etsivä, mutta suurisuinen nössö vaikuttaa ymmärtävän sankarimaisen työnkuvansa luonnetta.

On täysin makuasia kokeeko Lee Strasbergin koulusta oppinsa hakeneen Railsbackin suorituksen onnistuneen psykoottisena vai hortoileeko herra leikkausten välilläkin lähimmällä kujalla. Charles Bail (Black Samson, 1974) ainakin koettaa mentormaisesti valmistella tätä tuleviin koitoksiin. Nerokas O'Toole on vastaavasti nerokas O'Toole mahtipontisen manipuloivin elein viittoilevana maestrona, jolta ei luovuutta puutu.

The Stunt Man [7]
The Stunt Man [8]

Hurjaa miestä on kiinnostavinta katsoa koomisena ja hienovaraisen surrealistisia keinoja käyttävänä metaelokuvana, niin vahvasti se integroi todellisen elämän elokuva-elokuvan-sisällä -tyyppiseen kerrontaan. Yllättävän monella tasolla toimiva filmi tarjoaa ulkopuolisille ja viattomille silmille kurkistuksen kulissien taakse juuri silloin, kun sitä vähiten odottaisi. Petollisia tilanteita taltioivan Mario Tonin (Carrie, 1976) kuvaus on sanalla sanoen erinomaista, mutta unohtaa ei sovi myöskään Cutter's Wayn (1981) leikanneen Caroline Biggerstaffin panosta.

Vaikka kaiken tohinan taustalla hoilataan oodia stunt-miehen rohkealle työlle, orgastiselle elokuvahuumorille ja ohjaajan tinkimättömälle visiolle, niin pääosan ylistyslaulusta saa laajan genrekirjon tarjoava taiteenlaji itsessään, joka pyrkii muodostamaan katsojan ja tekijöiden välille ainutlaatuisen kommunikaatioyhteyden. Vielä parempi on, jos katsojaa kusetetaan siekailemattomasti siten, ettei tämä herää kesken kaiken keinotekoisesta unesta.

Suositeltavana jatkokatseltavana voi pitää Burt Reynoldsin tähdittämää, hieman erilaisesta näkökulmasta aihetta lähestyvää Hooperia (1978).

****-
© Esa Meisalmi, julkaistu: 23.9.2013
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSJMMHEM
  4.5 4.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.79/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  17 (20)
85%
The Stunt Man (1980)  The Stunt Man (1980)Hurja mies