Caroline Munro

You're Next (2011)

aka Surprise; Tú eres el siguiente

You're Next #1 You're Next #2

Adam Wingardin ohjaama ja Simon Barrettin käsikirjoittama, mustan huumorin sävyttämä runsasverinen kauhutrilleri You're Next valmistui jo vuonna 2011. Lähes kaksi vuotta festivaaleja kiertänyt elokuva pääsi laajempaan tietoisuuteen ja teattereihin vasta tänä syksynä, kun sen jenkkilevityksestä vastaava Lionsgate-yhtiö alkoi rummuttaa näkyvämmin parin vuoden takaisen kiinnityksensä puolesta.

You're Next [1]
You're Next [2]

Kolmekymppisten elokuvantekijöiden taustalta löytyy tähän mennessä esimerkiksi jaksoja V/H/S (2012) ja The ABCs of Death (2012) -episodielokuvissa. Ensin mainitun jatko-osaan Wingard ja Barrett itse asiassa tekivät osuutensa odotellessaan jotakin (suurta?) tapahtuvaksi You're Nextin kohdalla. Wingard mainitaan joskus mikrobudjetilla toimivien mumblecore-elokuvantekijöiden yhteydessä. Muutamia tuhansia dollareita maksaneilla elokuvilla uransa aloittaneen ohjaajan edelleen pikkurahalla tekemän You're Nextin ovat nerokkaimmat tietenkin keksineet edustavan mumblegorea.

Niin tai näin, klassisten slasher-elokuvien hengessä tehty You're Next edustaa väkevintä ja toimivinta uutta kauhua aikoihin. Niin sanottua koti-invaasiokonseptia hyödyntävä elokuva nyökkäilee ja iskee silmää useammallekin alan merkkiteokselle, onnistuen silti säilyttämään omaperäisyytensä ja kiinnostavuutensa lähes originelleihin lopputeksteihinsä asti.

You're Next [3]
You're Next [4]

Melkoisen gorepitoinen You're Next onnistuu myös siinä, missä monet lajityypin tekeleet kompastuvat: huumorin annostelu suhteessa piinaavuuteen ja pelottavuuteen on varsin hyvin balanssissa, eikä nolostuttavaan hauskuuden alleviivaamiseen sorruta. Kokonaisuuteen hyvin istuvat parhaimmat läpät kulkevat metatasolla tai ainakin vahvasti sisäpiirissä, kuten elokuvassa näyttelijöinä nähtävien indie-ohjaajien Joe Swanbergin ja Ti Westin keskustelu underground-elokuvasta illallispöydässä.

You're Nextin esiintyjäkaartiin kuuluvat lisäksi esimerkiksi ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Amy Seimetz sekä Stuart Gordonin Re-Animatorista (1985) ja From Beyondista (1986) muistettava kauhuikoni Barbara Crampton. Jälkimmäinen esittää 30-vuotishääpäiväänsä viettävän varakkaan pariskunnan kauniimpaa osapuolta. Aviopari kutsuu neljä lastaan tyttö- ja poikaystävineen komealle metsähuvilalleen juhlistamaan yhteistä taivaltaan, mutta eläinmaskeihin sonnustautuneet tunkeutujat ilmaantuvat pilaamaan pidot.

You're Next [5]
You're Next [6]

Muuta Adam Wingardin yllätysrikkaasta ohjaustyöstä ei olekaan syytä paljastaa etukäteen. Säännöllisin väliajoin tehokkaita säikyttelyjä tarjoava You're Next sisältää Evil Dead (2013) -remaken tapaan vahvan naishahmon, mutta on elokuvana viimeksi mainittua tehokkaampi.

Versioinfo (1.11.2013):

You're Nextin teatterikierros Suomessa alkaa 15. marraskuuta 2013. Sitä ennen elokuva on nähtävissä Night Visions -festivaalin Maximum Halloween 3013 -tapahtumassa.

***½-
© Mika Helminen, julkaistu: 1.11.2013
keskiarvo
toimitus
3.06/5.00 (8)
 JSSMJMJM*MHMK*EMPI
  3.0 3.5 3.0 4.0 3.5 3.0 1.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.73/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (16)
56%
You're Next (2011)  You're Next (2011)