Caroline Munro

Asia-Pol (1966)

aka Asia-Pol Secret Service; A chow bei mat ging chaat; Asia himitsu keisatsu

Asia-Pol #1 Asia-Pol #2

Vakoojakuumeen vallatessa maailmaa 1960-luvulla myös Aasian elokuvastudiot hyppäsivät mukaan buumiin. Nikkatsun ja Shaw Brothersin yhteistuotanto Asia-Pol seuraa salainen agentti J9:n seikkailuja ympäri Aasiaa. Jimmy Wang Yun tähdittämä camp-seikkailu saapui Hongkongin elokuvateattereihin hieman ennen James Bondin ensimmäisen Aasian vierailun You Only Live Twice (1967) paikallista ensi-iltaa. Japanissa Asia-Pol sai ensi-iltansa jo edellisenä vuonna Nikkatsu-versiona, jossa ei nähdä Wang Yuta lainkaan!

Asia-Pol [1]
Asia-Pol [2]

Asia-Pol tunnetaan varsin laajalti Shaw Brothers -elokuvana, mutta kyseinen maine on osittain harhaanjohtava. Asia-Pol on todellisuudessa enemmän japanilaisen Nikkatsun kuin Shaw Brothersin tyylinäyte. Nikkatsu erikoistui huipputyyliteltyihin toimintaelokuviin jo 1950-luvun lopulla ja jossain määrin ennakoi Bond-henkisten elokuvien tuloa omilla toimintaseikkailuillaan.

Japanilaisten elokuvatekijöiden ammattitaito oli tunnustettu pitkään myös Hongkongissa. Shaw Brothers lähetti omaa henkilökuntaansa Japaniin oppimaan elokuvanteon niksejä sekä hyödynsi japanilaisten kuvaajien ja ohjaajien kykyjä omissa elokuvissaan (joissa he yleensä toimivat kiinalaisten salanimien turvin). Asia-Pol valmistui studioiden yhteistyöprojektina, mutta oleellisimmat elokuvantekijät löydettiin Nikkatsun tallista. Mukaan valikoitui muun muassa studiolle kolmisenkymmentä elokuvaa tehnyt ohjaaja Akinori Matsuo, Seijun Suzukin kanssa työskennellyt käsikirjoittaja Gan Yamazaki sekä studion suuret kassamagneetit Hideaki Nitani, Ruriko Asaoka ja Joe Shishido.

Asia-Pol [3]
Asia-Pol [4]

Asia-Pol suunniteltiin kuitenkin alusta lähtien kahta eri markkina-aluetta silmällä pitäen. Strategia johti epätavalliseen ratkaisuun: sama elokuva kuvattiin kahta eri pääosanesittäjää käyttäen. Nikkatsu-versiossa sankarina nähdään 36-vuotias Hideaki Nitani, kun taas Hongkongin markkinoita varten samat kohtaukset kuvattiin uudelleen parikymppisen Wang Yun kanssa. Molempien maiden tähdet toistavat saman rooliin identtisiä poseerauksia myöten vastanäyttelijöiden pysyessä samoina. Eri versioiden kesto on täten myös liki sama, joskin pieniä eroja löytyy muun muassa musiikin osalta. Shaw Brothers -printistä esimerkiksi puuttuu stereotyyppinen Kiina-melodia, joka kuullaan elokuvan japanilaisessa versiossa.

Agenttiseikkailuna Asia-Pol on jopa lajityypin standardein poikkeuksellisen pöljä. Sankari selviytyy kiipeleistä yleensä uskomattoman tuurin avulla, eikä hahmojen toimissa ole useinkaan johdonmukaisuutta. Elokuvan järjettömimmässä jaksossa agentti jää loukkuun lukittuun autoon, jonka takapenkillä tikittää aikapommi. Ansan suunnitellut katala ammattitappaja ei kuitenkaan jaksa odottaa oman pomminsa räjähtämistä, vaan alkaa ammuskella luodinkestävillä ikkunoilla varustettua autoa - vain osuakseen oven lukkoon ja täten pelastaen agentin varmalta kuolemalta.

Asia-Pol [5]
Asia-Pol [6]

Joidenkin kohtauksien ylettömän typeryyden vastapainoksi elokuva myös pursuaa hulppeaa tyylitajua sankarin punaisesta avoautosta naseviin musiikkeihin ja huipputyyliteltyihin kuvakulmiin. Nikkatsun ja Shaw Brothersin yhteistyö on myös kantanut komeaa hedelmää tarjoten agenttiseikkailulle kansainvälisen näyttämön, jossa räjähdysten ja helikopterien siivittämiä toimintajaksoja lavastetaan kahden maan ja kolmen kaupungin välillä.

Kansainvälisen tuotannon arvon mukaisesti naiskauneutta on haalittu molempien studioiden varastoista. Agentti J9:n oman Moneypennyn roolissa nähtävä klassinen Nikkatsu-kaunotar Ruriko Asaoka oli Asia-Polin aikaan äärimmäisen kovassa kysynnässä esiintyen pelkästään 1960-luvulla yli 80 elokuvassa. Shaw-yhtiön oma Fang Yin esittää agenttiin ihastuvaa kiinalaista tyttöä. Silmänruoasta ei ole muutenkaan puutetta, sillä lähes jokaisessa hotellihuoneessa agenttia odottaa petollinen femme fatale, joka kuvittelee smokkimiehen menevän halpaan pienellä flirtillä.

Asia-Pol [7]
Asia-Pol [8]

Huomioiden Nikkatsun aseman modernien toimintaelokuvien mahtina on yllättävää, että Asia-Polin Shaw Brothers -printti on kuitenkin lopulta elokuvan paras versio. Kiitos menee pääosan Wang Yulle, joka nähdään yhdessä ensimmäistä rooleistaan ennen One-Armed Swordsmanin (1967) synnyttämää supertähteyttä. Wang Yun nuorekasta energiaa henkivä ja nautittavan camp-henkinen esiintyminen pesee sinänsä pätevän ja arvovaltaisemman Nitanin kankean suorituksen mennen tullen.

Molempien versioiden yhteinen vahvuus on Japanin tyylitietoisimpiin näyttelijöihin lukeutuva Joe Shishido, joka revittelee nautittavasti elokuvan pahis George Eastonina. Monien muiden näyttelijöiden tapaan Shishido pääsee parhaiten oikeuksiinsa japaninkielisessä versiossa, sillä molemmissa printeissä kaikki dialogi kuullaan kohdemarkkinakielellä tapahtumapaikasta ja hahmojen kansallisuudesta riippumatta. Hauska poikkeus on lopun kohtaaminen toisen Asia-Pol -agentin kanssa. Kohtaus on Hongkong-versiossa taiwaninkielinen, kun taas Nikkatsu-printissä keskustellaan ranskaksi kuvaan ilmaantuvien englanninkielisten tekstitysten kera! Eksoottinen valinta lienee jättänyt japanilaisyleisöt osittain hämärän peittoon oleelliselta juonenkäänteeltä!

Asia-Pol [9]
Asia-Pol [10]

Asia-Pol ei ollut aasialaisten vakoojaelokuvien ja Bond-kloonien joukossa ensimmäinen eikä viimeinen. Godzilla-elokuvistaan paremmin tunnettu Toho kouri agenttibuumin taskuja mm. International Secret Police (1963-1967) -sarjallaan, jonka kolmas ja neljäs elokuva toimivat Woody Allenin remix-version What's Up, Tiger Lily? (1966) pohjana. Myös Shaw Brothers tuotti lukuisia vakoojaelokuvia. Tunnetuimpiin elokuviin kuuluvat "James Bondin valaveljen" seikkailuja kuvaava The Black Falcon (1967) sekä 009-elokuva Inter-Pol (1967), jotka ovat molemmat entisten Nikkatsu-ohjaajien kädenjälkeä. Asia-Polin ohjaaja Akinori Matsuo liittyi hänkin Shaw Brothersin palvelukseen palkkamurhaajajännärillä The Lady Professional (1971).

Versioinfo (24.4.2014):

Arvostelun kuvakaappaukset ovat yhtä kuvaparia lukuun ottamatta IVL:n Hongkong dvd:ltä, joka sisältää elokuvan Shaw Brothers -version. Levy kärsii standardikonversiosta, mutta printti on erinomainen ja ääni alkuperäisessä monoformaatissa. Elokuvan japanilaista versiota ei ole julkaistu dvd:llä, mutta Elitisti katsoi sen osana Nikkatsu-retrospektiiviä Tokiossa syksyllä 2013.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 24.4.2014
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!