Caroline Munro

The Expendables 3 (2014)

aka Les sacrifiés 3; Los mercenarios 3; Expendables 3; I mercenari 3 - The Expendables

The Expendables 3 #1 The Expendables 3 #2

Lyhyt, spoilaamaton arvostelu: Samaa taas.

Niin samaa, että juoni on täsmälleen sama kuin aiemmissakin Expendableseissa. Sylvester Stallone ei peittele käsikirjoituksen liukuhihnatuotantoa. Ensin nähdään elokuvan paras toimintakohtaus, jossa miesjoukko suorittaa tyylipuhtaasti ison sotilasoperaation. Sitten rekrytään uusi jäsen. Sitten mennään hetkeksi jäähtymään ja bondaamaan baariin. Sitten toimitaan taas, mutta seuraava kohtaus meneekin reisille ja joku haavoittuu tai kuolee. Sitten murjotetaan, vannotaan kostoa pääpahikselle ja epäillään, josko ollaan jo liian vanhoja. Ryhmän yhtenäisyys rakoilee. Lopulta taas lyöttäydytään yhteen isossa toimintakohtauksessa ja huudetaan ja pistetään paikat paskaksi. Lopulta käydään taas baarissa, kuten elokuvan loputtua oletettavasti katsojatkin.

The Expendables 3 [1]
The Expendables 3 [2]

Sarjassa on sentään se etu, että edellisosien kritiikkiä ollaan joka kerta kuunneltu. Kakkosessa oli sulavoitettu ykkösen sotkuista leikkausta, ja toimintakohtaukset näyttivät jo jokseenkin ymmärrettäviltä. Kolmosessa taas on karsittu hieman kakkosen väsynyttä läpän ja tuttujen onelinereiden heittelyä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että toiminta tai edes huumori olisivat edelleenkään kohdallaan. Ei tosiaan.

Expendables 3:ssa toimintatähtiä kuvataan mieluiten lähikuvissa, tykittäen aseestaan minne sattuu. Todennäköisesti matalasta ikärajasta johtuen heidän ampumiaan tusinakonnia nähdään kaatumassa maahan vain vilaukselta, heidätkin usein puolilähikuvassa. Tästä ei synny mitään käsitystä siitä, kuinka lähellä viholliset ovat, tai varsinkaan, että Stallone tai kumppanit olisivat minkäänlaisessa vaarassa tulla itse ammutuiksi. Luodit eivät tunnu osuvan oikein mihinkään, vaikka ammuttaisiin valtavalla gatling gunilla suoraan edessä olevaa kuorma-autoa.

The Expendables 3 [3]
The Expendables 3 [4]

Myös sarjan novelty-arvo alkaa karista. Ei enää vain riitä, että naftaliinista noudetaan vanhoja naamoja katsojan eteen vitsejä veistelemään. Uudessa osassa Antonio Banderas, Wesley Snipes ja Mel Gibson kyllä vaikuttavat sentään pitävän hauskaa. Harrison Ford on tutun välinpitämätön, vaikka hahmo hampaat irvessä väittääkin että hänelläkin on kivaa. Sotilasrekrytoijana nähtävä Frasier sen sijaan on vain lattea korvike roolistaan jättäytyneelle Nicolas Cagelle.

Kolmonen yrittää siirtää kapulaa myös nuoremmalle polvelle, mutta tämä johtaa vain elokuvan haukotuttavimpiin kohtauksiin. Ilmeisesti Kellan Lutzin - Rennyn The Legend of Herculesin - suuri kohtaus on päätynyt leikkaushuoneen lattialle. Lopputaistelun kulun hän nimittäin vain kipuaa ylös loputonta savupiippua. Nuoresta lisäverestä vaikutuksen tekee vain vapaaottelija Ronda Rousey. Tämä muuten palkataan elokuvassa suureen sotilasoperaatioon koska hän on ravintolan portsari, joka vetää kylmästi turpaan baarissa riehujia. Lienikö rooli kirjoitettu alun perin Patrick Swayzelle?

The Expendables 3 [5]
The Expendables 3 [6]

Expendables-sarja ei toki ole koskaan ollut mikään logiikan riemuvoitto. Nytkin klimaattisessa taistelussa C4-räjähteillä vuorattua linnaa voi hyvin ampua tankilla, mutta se ei räjähdä, ellei sinne piilotettu digitaaliajastin pääse laskemaan nollaan asti. Siispä tässäkin Expendablesissa viihtyy parhaiten, jos unohtaa välittömästi kaiken näkemänsä, ja tyytyy bongaamaan silloin tällöin ilmaantuvia taukkeja, mutta hauskoja yksityiskohtia. Tämä on sentään elokuva, jossa motocross-pyörällä ajavaa miestä yritetään ampua tankilla.

The Expendables 3 [7]
The Expendables 3 [8]

Parhaiten The Expendables 3:sta jää mieleen se, kun Stallone ja Jason Statham jutustelevat baarin ulkopuolella, ja eräs taustalla kävelevistä ekstroista tiputtaa lompakkonsa astuessaan ulos krouvista. Onneksi toinen taustaekstra on hyväsydäminen ja ojentaa sen hänelle takaisin. Tuollaisesta veljellisestä veijaritarinasta tulee hyvä mieli.

**---
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 14.8.2014
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (6)
 JSTPKKMK*EMPI
  1.5 2.0 3.5 2.5 3.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.61/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Namfoodle kommentoi (14.8.2014 13:00:52)
user avatar "C4-räjähteillä vuorattua linnaa voi hyvin ampua tankilla, mutta se ei räjähdä, ellei sinne piilotettu digitaaliajastin pääse laskemaan nollaan asti." C4 on suunniteltu nimenomaan niin, ettei se räjähdä juuri muuten kuin sytyttimellä.
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (14.8.2014 14:36:38)
lainaus:
"C4-räjähteillä vuorattua linnaa voi hyvin ampua tankilla, mutta se ei räjähdä, ellei sinne piilotettu digitaaliajastin pääse laskemaan nollaan asti." C4 on suunniteltu nimenomaan niin, ettei se räjähdä juuri muuten kuin sytyttimellä.
user avatar Tämä on kiinnostava pointti. En tiennyt tätä aiemmin.
vastaa »
cc kommentoi (15.8.2014 22:17:20)
user avatar Leffan hakusanoista unohtui homostelu.
vastaa »
nugget kommentoi (22.8.2014 10:17:51)
user avatar Ronda Rousey on kylläkin vapaaottelija (mixed martial artist), eikä mikään "ultimate fighter".
vastaa »
Paavo Ihalainen kommentoi (24.8.2014 21:06:18)
lainaus:
Ronda Rousey on kylläkin vapaaottelija (mixed martial artist), eikä mikään "ultimate fighter".
user avatar Kiitos, kyseinen kömmähdys on nyt korjattu arvostelussa.
vastaa »
Humphrey Bogart kommentoi (25.8.2014 00:25:46)
user avatar Kommentoidaan vielä sitäkin, että kuilusta ylös yrittävä on Glen Powell eikä Lutz. Lutz on se joka hurjailee moottoripyörällä.
vastaa »
VierasTalo kommentoi (4.9.2014 21:53:38)
lainaus:
Kommentoidaan vielä sitäkin, että kuilusta ylös yrittävä on Glen Powell eikä Lutz. Lutz on se joka hurjailee moottoripyörällä.
user avatar Tämän sekoittaminen kertoo kyllä riittävästi Lutzin ruutukarismasta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa