Caroline Munro

Gremlins (1984)

Gremlins - riiviöt; Riiviöt

aka Les gremlins; Gremlins - Kleine Monster

Gremlins #1 Gremlins #2

Genre

Jokaisen joulun jälkeen jostakin löytyy ruumis. Joe Danten ohjaama jouluntappokauhukomedia Gremlins alkaa, kun epäonnistuneiden keksintöjen kaupustelija ostaa kiinalaisesta putiikista pojalleen Billylle mitä söpöimmän joululahjan. Isopäinen ja pörröinen omituisuus ihastuttaa jokaisen sen kohtaavan, ja siitä tulee pojan rakas ystävä. On vain kolme sääntöä, joita Billy ei saa missään tapauksessa rikkoa lemmikkinsä kanssa. Ne takaavat rauhan säilymisen lumen peittämässä Kingston Fallsin kaupungissa.

Gremlins [1]
Gremlins [2]

80-luvun alussa elettiin kauhukomedioiden kultaisia vuosia. Kingston Fallsissakin uinuu punanuttuisen juhlapyhän uumenissa kauhua, joka syntyy joulun synkistä traumoista. Pinnan päällä kaikki loistaa ja joulun värit kukoistavat koristeissa, Frank Capran It's a Wonderful Life (1946) tulee taas kerran televisiosta ja ihmiset uhkuvat onnea. Joululahjat avataan ja suloinen Gizmo saa uuden elämän kauniissa esikaupungissa Billyn hoivissa. Sitten tapahtuu "onnettomuus" ja Billy ystävänsä kanssa rikkoo sääntöä numero yksi. Pian otuksia on jo muutama, sitten rikkoutuu sääntö numero kaksi...

Etymologian mukaan gremlins käsitteenä syntyi joskus 1900-luvun alkupuolella, ja sillä tarkoitettiin lentokoneita sabotoivia pieniä pirulaisia. Vaikka varsinaiset nakertajat tulivat elokuviin vasta muutama vuosi Danten menestyselokuvan jälkeen (Critters, 1986), syövät Gremlinsinkin vihreät paholaiset joulurauhan kuin torakat joulukinkun siivun. Samalla paljastuu yksi jos toinenkin menneiden joulujen kauheus. Esimerkiksi Billyn suloisen tyttöystävän Katen kertomus isänsä kohtalosta tuhoaa kenen tahansa lapsen uskon joulupukkiin. Ylipäätään joulu on kuin outo satu, joka vaatii yhteisöllisyyttä tullakseen lapsille todeksi.

Gremlins [3]
Gremlins [4]

Trivia tietää kertoa, että ilman Joe Danten sinnikkyyttä olisi Gremlins menettänyt jotkin keskeisimmistä kauhun aineksistaan, ja nytkin elokuvasta puuttuu joitakin veritöitä. Onneksi osa jäi, sillä tällaisena elokuva edustaa lähes täydellisesti 80-luvulla jyllännyttä aikuistumisriittiä, jonka muita oleellisia teoksia ovat The Howlingin (1981) ja Fright Nightin (1985) kaltaiset maailmaa modernisoineet erikoisefektispektaakkelit. Veren ja kauhun avulla nuoriso sai tilaa kadottaa lapsuuden viattomuuttaan ja ottaa askelia kohti pariutumista. Vielä elokuvan alussa Billy näkee lisääntymisen yksineuvoisena, kuten lapset yleensäkin - lisää otuksia vain tulee jostain. Elokuvan lopussa hänellä on jo vahva tunneside tyttöön. Gremlins on seksuaaliselta sanomaltaan elokuvista ehdottomasti kiltein, kuin viattomuudella tarjoiltu omena.

Jouluisan pinnan alla kuitenkin kytee.

Katen rooliin valikoitui tuottajien empimisen jälkeen arveluttavia rooleja aiemmin tehnyt seksikäs Phoebe Cates. Nyt Cates saa tilaisuuden kätkeä kehonsa kiltin tytön hahmoon. Tosin ilman myrkkyä ei selvitä tälläkään kertaa, sillä lopussa hän pääsee kertomaan isänsä jouluisesta onnettomuudesta, joka aikoinaan viilsi joulun taian verille kokonaiselta elokuvassakävijöiden sukupolvelta. Tiedostava katsoja huomaakin, kuinka Billy takertuu lapsuutensa viimeiseen pörröiseen hahmoon sitä tiukemmin mitä lähemmäs hän pääsee ihastuksensa sydäntä. Samalla hänen luomansa riiviöt ovat valloillaan unelmien kaupungissa. Freudilaisittain ne edustavat synkkiä halujamme, tuhoten kangistuneen idyllin ja tappaen puolestamme vanhoillisimmat ihmiset.

Billyn katseessa, hänen nähdessään ensimmäisen riiviön tekemisiä, onkin aitoa kauhua, onhan hän heräämässä näkemään millaisia hirviöitä hänen teini-iän halunsa voivat tuoda mukanaan.

Gremlins [5]
Gremlins [6]

Täydellisessä maailmassa jokainen kuusivuotias lapsi asetettaisiin television eteen katsomaan jouluaaton jälkeen Gremlins. Mikä tekisikään pojasta miehen sen nopeammin kuin nähdä joulukuusen symbolisesti yrittävän raiskata äidin hahmon, tai tytöstä naisen, kun hän samaistuessa Kateen pääsee traumatisoimaan käsi-kädessä rakkauteen heräävän pojan.

Vielä tuhoutuneenkin juhlan muistoissa, kantaa Billy suloista lapsuuden symbolia repussaan kunnes luovuttaa sen kauniimmalle sukupuolelle kuin vauvan ja ryhtyy suojelijaksi. Viimeistään silloin peli on menetetty. Suloisessa Gizmossa oli kaikki se, mitä lapsuudesta oli jäljellä, viattomuus ja pörröisyys. Taian kerran kadottua, hallitsevat aikuisuuden jouluja enää vain valkoiset valheet.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 29.12.2015
keskiarvo
toimitus
3.56/5.00 (9)
 JSJLTPJMMMMK*EMPITM
  4.0 3.5 4.5 3.5 2.5 3.5 3.5 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.41/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  43 (117)
37%
Gremlins (1984)  Gremlins (1984)Gremlins - riiviöt  

kommentit

odota...
Geezer kommentoi (30.12.2015 04:57:09)
user avatar Niin runoillista!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa