Caroline Munro

Starcrash (1978)

Avaruus sota: Attack I rymden; Avaruussota

aka Le choc des étoiles; Star Crash - Sterne im Duell; Star Crash, choque de galaxias; Starcrash, le choc des étoiles; Scontri stellari oltre la terza dimensione; Star Crash

Starcrash #1 Starcrash #2

Tähtien sodan menestys vuonna 1977 poiki runsain mitoin kaikenlaisia jäljittelijöitä isolla ja pienellä tasolla. Hyvin harva kuitenkaan nousi yhtä nautittavaksi tapaukseksi kuin Luigi Cozzin salanimellään Lewis Coates ohjaama Starcrash.

Kyseessä on ihastuttavan pöljä elokuva, joka rummuttaa katsojalle uusia ideoita ja tapahtumia sellaista vauhtia, että Millennium Falconkin jää vielä lähtökuoppiinsa. Ennen kuin lopun höyrypäiseen tähtitörmäykseen päästään, on ruudulle vyörytetty jo esimerkiksi amatsoninaisia hevosten selässä, kannibalistisia luolamiehiä, sovinistisia etelävaltioiden aksentilla englantia puhuvia poliisirobotteja, vankilaplaneettoja, David Hasselhoff miekkailemassa peltiluurankoja vastaan ja mikä viehättävintä, Caroline Munro bikinityyppisessä nahka-asussa lähes koko elokuvan keston ajan.

Starcrash [1]
Starcrash [2]

Elokuvan poukkoilevaa juonta lienee turha referoida liian tarkkaan. Siinä salakuljettaja Stella Star (Munro) ja tämän kikkarapäinen avustaja Akton (Marjoe Gortner) värvätään universumin keisarin (Christopher Plummer) pojan etsimiseen ennen kuin paha kreivi Zarth Arn (Maniacistä tuttu Joe Spinell) täyttää valtatyhjiön. Elokuvalla on niin kiire päästä esittelemään seuraava huikea kohtaus, ettei selittelylle juurikaan jää sijaa. Siispä rikkinäiset robotit korjaantuvat kuin itsestään ja Voiman kaltaiset taikakyvyt ilmentyvät tuosta noin vain.

Starcrash [3]
Starcrash [4]

Homma edellyttää erilaisilla planetoilla vierailua ja kunkin niistä tarjoamien vaarojen voittamista. Cozzi on ilmaissut rakkautensa Ray Harryhausenin elokuviin kuten Taistelu kultaisesta taljasta (1963), ja samalla tavoin juoni tuntuu epäolennaiselta asialta, jonka tarkoitus on lähinnä johtaa seuraavaan värikkääseen kiipeliin. Suoraan Harryhausenille kumartavia stop motion -efektejäkin nähdään, mutta ne ovat naurettavan kökköjä rautalankamalleja verrattuna sulaviin ja eläväisiin hirviöihin, joita Harryhausen loi.

Näyttelijät suhtautuvat rooleihinsa hyvin vaihtelevasti. Siinä missä möhömahainen Spinell nauttii ylilyödyn häijyläisen omille jutuilleen hörähtelystä, seisovat Plummerin silmät päässä siihen malliin, että hänen on täytynyt vetää melkoinen sekoitus hevosen rauhoituslääkkeitä ja viinaa päästäkseen yli häpeästään. Onneksi Munro pääosassa on vilpitön, toimelias ja vahva mutta myös hieman naiivi ja moraalisesti joustava. Kyseessä on parempi naishahmo kuin mitä Tähtien sota -saagassa on vielä tähän mennessä nähty.

Starcrash [5]
Starcrash [6]

Starcrashin legendaan kuuluu, että sen pienoismalleja alettiin väsätä vasta pari päivää ennen kameroiden pyörähtämistä käyntiin. Itse elokuvassa alusten vielä kuivumatonta liimaa peitellään psykedeelisillä värivaloilla ja halvemmilla efekteillä. Cozzi tajusi saman kuin Lucas, majesteetillinen score tekee hölmöistäkin ratkaisuista uskottavampia. John Barryn mahtipontiset sävelet toimivat niin hyvin, että ääniraita kierrätettiin ison budjetin Hollywood-elokuvaan Minun Afrikkani (1985) - mistä Barrylle myös myönnettiin parhaan alkuperäisen musiikin Oscar-palkinto.

Lopulta läkähdyttävän paljon (satunnaisen taidokkaasti toteutettuja) innovatiivisia ideoita sisältävä Starcrash on ideaali seikkailuelokuva. Se saa katsojan tuntemaan olonsa taas ystäviensä kanssa lelufiguureilla hiekkalaatikolla leikkiväksi lapseksi.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 19.1.2016
keskiarvo
toimitus
3.42/5.00 (6)
 JSJMKKMHMMPI
  4.5 2.0 4.0 3.5 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.42/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  19 (28)
68%
Starcrash (1978)  Starcrash (1978)