Caroline Munro

Night of Fear (1972)

aka Fright: Night of Fear; Terryrod's Night of Fear

Night of Fear #1 Night of Fear #2

Terry Bourken vuonna 1972 valmistuneen Night of Fearin sanotaan olleen kenties ihka ensimmäinen australialainen kauhuelokuva. Yhtä lailla se on yksi ensimmäisistä myöhemmin ozploitaatioksi tituleeratun alagenren edustajista. Juoneltaan ja yleistunnelmaltaan se on hyvin samankaltainen kuin esimerkiksi pari vuotta jälkeenpäin valmistuneet Texasin moottorisahamurhat (1974) ja Deranged (1974) sekä näitä seurannut valtaisa joukko kaltaisiaan. Löytyy neito hädässä ja tätä jahtaava mielipuoli, ja siinäpä oikeastaan koko konsepti.

Night of Fear [1]
Night of Fear [2]

Vaikka Night of Fear on genrensä, valmistusajankohtansa ja -maansa huomioiden elokuvahistoriallisessa mielessä uraa uurtava, ei sen juonikuvio ole nykypäivän elokuvakatsojan näkökulmasta tarkasteltuna lainkaan uniikki. Syrjäseudun mielipuolivajakkia juostaan pakoon pitkin metsiä, välillä rotat ahdistelevat ja näyttelijöiden vaatteet käyvät paikoin melko vähiin. Aikoinaan moinen meno aiheutti suurta pahennusta siinä määrin, että Australian elokuvatarkastamo lätkäisi elokuvalle täyskiellon. Kielto pysyi voimassa aina vuoteen 2005 saakka, jolloin se viimein elokuvan dvd-julkaisun yhteydessä armollisesti poistettiin.

Night of Fear [3]
Night of Fear [4]

Tyylillisesti Night of Fear on varsin onnistunut, sisältäen paljon oivaltavilla kuvakulmilla, zoomauksilla ja lähikuvilla leikittelyä. Hahmoja elokuvassa on vain muutama, eikä varsinaista dialogia ole lainkaan. Kestoa elokuvalla on vaivaiset 54 minuuttia. Alkutekstijakso, joka lävähtää ruutuun vasta kun elokuvaa on kulunut jo seitsemisen minuuttia, on varsin tyylikäs ja hämmentävän psykedeelinen. Kiivaan ja hälyisän syntetisaattorimusiikin säestämänä ruudulla vilkahtelee teksti "Fright", jota vasten leikataan ristiin lähikuvia rotista ja otteita mystisestä rituaalista. Pian Fright-teksti revitään paperin tavoin säleiksi ja sen alta paljastuu elokuvan varsinainen nimi: Night of Fear. Fright-nimen, samoin kuin lyhyen keston selittää se, että elokuvan oli alun perin tarkoitus olla täten nimetyn Australian ABC-televisiokanavalle tuotetun 12-osaisen antologian ensimmäinen osa.

Elokuvan päätähti Carla Hoogeveen nähtiin myöhemmin Julien roolissa saippuaoopperasarjassa Class of '74. Hän on yhtä lailla mukana myös Bourken seuraavassa, kolme vuotta Night of Fearin jälkeen valmistuneessa elokuvassa Kauhujen majatalo (Inn of The Damned, 1975).

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 22.8.2016
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSJMMM
  3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!