Caroline Munro

The Defiler (2016)

Häpäisijä

The Defiler #1 The Defiler #2

Turkulainen monitoimikaksikko Artturi Rostén ja Esa Jussila ovat kunnostautuneet röyhkeän ja kurjan elokuvataiteen tulkitsijoina jo usean vuoden ajan indie-rintamalla. Kova työ on palkinnut tekijöitänsä ja näyttämisen nälkä ja itsevarmuus tuntuu vain kasvaneen. Kaksikon uusimmassa tuotannossa The Defiler - Häpäisijä, utuinen ympäristö rakentuu tällä kertaa 80-luvun futurististen elokuvateemojen ympärille.

Muskelimimmi Diana Ballin esittämä Greta pakenee vankilasta pelastaakseen siveettömän kaupungin raunioista ainoan pelastamisen arvoisen asian: kauniin ja viattoman ihmissielun. Matka alkaa limaisilta kujilta katujen pohjasakan keskeltä ja päätyy okkulttiseen alamaailmaan, jossa pärjää vain kovilla otteilla ja periksiantamattomalla asenteella.

The Defiler [1]
The Defiler [2]

The Defilerin kuvallinen kerronta painaa kaasu pohjassa ja vetää dialogiset mutkat suoriksi välillä ilmeiden ja eleiden voimalla, välillä taas musiikilla montaasimaisesti fillistellen. Lämpimiä ja kylmiä sävyjä savuun kiihkeästi sekoittava värimaailma sulautuu hillityn osuvasti kuvaukseen, oli sitten kyseessä lähikuvaa tai laajempaa kehystystä. Kulisseihin ja puvustukseen on panostettu pakkomielteisen paljon, joten toisaalta on vähän harmillista, että tarkoin suunniteltuja yksityiskohtia ei pääse varsinaisesti ihailemaan leikkausrytmin ollessa vähän turhan reipas.

The Defiler [3]
The Defiler [4]

Praktikaalisesti tehdyt ja tyylitajulla maustetut gore- ja maskeeraustehosteet ovat esillä tekijätiimin tuntien korostetusti, ja erityisesti pään alueelle kohdistuva väkivalta tuntuu kuljettavan tarinaa aina askeleen eteenpäin. Kaava on silti valitettavan toistuvaa pervoilun ja goreilusirkuksen vuorottelua. Paksu, kirkas veri ja kaikki tunnetuimmat ruumiineritteet seuraavat katsojaa kohtauksesta toiseen suunnitelmallisesti, eivätkä tahdo päästää otteestaan edes lopputekstien rullatessa.

The Defiler [5]
The Defiler [6]

Elokuva toimii parhaiten varteenotettavana kumarruksena kasarielokuvien suuntaan, mutta pystyy hieman horjuen seisomaan silti myös omilla jaloillaan. Näinä aikoina, kun Suomielokuva on kovaa vauhtia purjehtimassa kansainvälisille vesille, tahto yrittää tehdä jotain uskaliasta ja puhuttelevaa on menestyksen elinehto ja jopa ratkaiseva tekijä. Rosténin ohjaaman The Defilerin kaltainen fetissipainajainen on yksi lenkki tässä ketjussa, jonka toivon ajan kuluessa kasvavan ja sitovan ympärilleen uuden uutta pelkäämättömän yleisön.

***½-
© Pasi Vahlman, julkaistu: 14.6.2017
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 KKPIPV
  4.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
The Defiler (2016)  The Defiler (2016)