Caroline Munro

Blade Runner 2049 (2017)

aka Blade Runner 2

Blade Runner 2049 #1 Blade Runner 2049 #2

"More than just slaves."

Ridley Scottin ohjaama Blade Runner (1982) edustaa koko tieteiselokuvagenren kirkkainta kärkeä. Film-noir -vaikutteet yhdistettynä loistaviin näyttelijäsuorituksiin, musiikkiin, erikoisefekteihin sekä suoraviivaiseen juonikuvioon tekevät siitä elokuvan, joka on kestänyt aikaa lähes moitteettomasti. Denis Villeneuve (mm. Sicario, 2015; Arrival, 2016) otti valtavan riskin lupautuessaan ohjaamaan jatko-osan, sillä hän saisi epäonnistuessaan kaikkien alkuperäisen elokuvan fanien vihat niskoilleen. Uuden elokuvan käsikirjoitus tuntui kuitenkin niin hyvältä, ettei hän voinut kieltäytyä tarjouksesta. Sitä paitsi, eihän Villeneuve ole tähän mennessä vielä huonoa elokuvaa tehnytkään?

Blade Runner 2049 [1]
Blade Runner 2049 [2]

Eletään vuotta 2049. Suuri osa riittävän terveistä ja varakkaista ihmisistä on siirtynyt avaruuden siirtokunnille pakoon tuhoon tuomitulta maa-planeetalta jo kolmekymmentä vuotta aiemmin. Tilanne ei ole juuri muuttunut, mutta nyt Los Angeles tuntuu paikoin entistä ahtaammalta ja painostavammalta. Yläpuolelta tarkasteltuna kaupunki on kuin yhtä suurta laakeaa kattotasannetta, jonka pintaa halkovista, alapuolella risteilevistä kaduista voi yli lentäessä nähdä vilauksen. Vuoden 2049 Los Angeles on malliesimerkki kyberpunk-todellisuudesta, jossa lukemattoman monet kulttuurit ja kansallisuudet ovat sulautuneet yhteen. Hämyisillä kaduilla joka nurkalta esiin puskeva räikeä mainonta kuuluu asiaan, eikä elokuvan jatkuva tuotesijoittelu häiritse liikoja.

Yksi enkelten kaupungin asukkaista on Blade Runner -poliisi K (Ryan Gosling), jonka tehtävä on jäljittää ja "saattaa eläkkeelle" kaikki jäljellä olevat, vanhanmalliset Nexus 6 -tason replikantit. Lainsuojattomista vanhoista replikanteista vastuussa oleva Tyrell-yhtiö on pääomistajansa kuoltua mennyt konkurssiin jo ajat sitten, mutta tilalla on uusia luotettavampia malleja. Sokean visionääri Niander Wallacen (Jared Leto) johtama jättiyhtiö vastaa kaikkiin kuluttajien vaatimuksiin. Eräs Wallace-yhtiön suurimmista saavutuksista on luotettava ja täydellisesti hallittava Nexus 8 -replikanttimalli, jollainen myös poliisi K on.

Blade Runner 2049 [3]
Blade Runner 2049 [4]

Poliisi K hoitaa tehtävänsä hyvin, onnistuen moitteettomasti säännöllisissä, kaikille virantoimituksessa oleville androideille laadituissa testeissä. Työstä saadut rahat kuluvat kotona odottavan rakkaan hologrammivaimo Join (Ana de Armas) ylläpitoon ja päivityksiin. Erään työkeikan päätteeksi poliisi K löytää maahan haudatun kuolleen naisen jäänteet kaupungin ulkopuolelta ja tarkempien tutkimusten jälkeen avautuva mysteeri johtaa hänet vanhan kollegan jäljille.

Blade Runner 2049 on äärimmäisen visuaalinen ja supertyylikäs elokuva, jonka jokainen kohtaus on viimeisen päälle hiottu. Tästä suurin kunnia kuuluu huippukuvaaja Roger Deakinsille. Kuvaus ja lavastus eivät missään vaiheessa vie huomiota pois itse tapahtumista vaan tukevat niitä sujuvasti tapahtumapaikkojen vaihtuessa kaupungin ikuisen tuntuisesta tihkusateesta lumimaisemaan tai radioaktiiviseen aavikkoon. Erikoisefektien käyttö on oivallinen osoitus nykypäivän tasosta ja muun muassa täysin tietokoneen avulla luotu Rachael (Sean Young) on lähes mahdotonta erottaa oikeasta näyttelijästä.

Blade Runner 2049 [5]
Blade Runner 2049 [6]

Riittävän syvälle pinnan alle kurkistava elokuva toimii jatko-osana juuri niin hyvin kuin olisi ikinä uskaltanut toivoa. Villeneuve ja käsikirjoittaja Hampton Fancher eivät tee pelkkää fanielokuvaa vaan suhtautuvat tarinaan kunnianhimoisesti onnistuen osittain myös syventämään ja kehittämään jo olemassa olevia teemoja ihmisyyden olemuksesta. He pitävät tarkasti huolta, ettei muun muassa Rick Deckardiin (Harrison Ford) liittyvää mysteeriä murreta, vaikka houkutus tähän onkin varmasti ollut suuri. Tarina ei kaikessa filosofisuudessaan ole liian alleviivaava tai selittelevä, vaan se haastaa katsojan ajattelemaan tapahtumien merkitystä omin päin. Muun muassa poliisi K:n hahmoon liittyvät vertauskuvalliset elementit avautuvat vain riittävän tarkkaavaiselle katsojalle. Blade Runner 2049:n teemoihin liittyvät salaisuudet ja niiden purkautuminen juonen edetessä ovat yksi sen vahvoista puolista ja siksi juonesta on hyvä tietää etukäteen mahdollisimman vähän.

Blade Runner 2049 [7]
Blade Runner 2049 [8]

Elokuvan suurimmat ongelmat löytyvät siitä, että osa hahmoista on kirjoitettu liian ohuiksi. Olennaisen tuntuiset hahmot, kuten Leton näyttelemä Niander Wallace ja hänen ykköskäskyläisensä Luv (Sylvia Hoeks) jäävät vaille kaivattua syvyyttä eivätkä heille siunatut repliikit auta asiaa. Pahimmillaan Leton kohtaukset menevät jo melkein tahattoman komiikan puolelle, kuten neron suoltaessa kuin onnenkeksistä peräisin olevaa dialogia epäonnistuneelle androidikokeilulleen. Hoeks on näyttelijänä erittäin fyysinen mikä sopii rooliin hyvin, mutta hahmon persoonallisuus on enemmän robotin kuin huippulaadukkaan replikantin tasoa. Gosling tekee pääosassa varman suorituksen kuten myös konkari Harrison Ford suhteellisen pieneksi jäävässä roolissaan. Parhaan sivuosan palkinto menee K:n hologrammi-vaimoa näyttelevälle Ana de Armasille, jonka hahmo on jo pelkästään elokuvan teeman takia olennainen. Eräässä kohtauksessa vilahtaa myös Krista Kosonen puhumassa muutamat repliikkinsä Suomeksi: "Tää jätkä on vitun vaarallinen. Se on Blade Runner. Annetaan sen olla." Kuten elokuvan yleisesti vallitsevaan melankoliseen tunnelmaan sopii, on hymy hahmojen kasvoilla useimmiten joko ohjelmoitua tai täysin feikkiä.

Blade Runner 2049 [9]
Blade Runner 2049 [10]

Blade Runner 2049 ei todennäköisesti tule antamaan genrelle uutta suuntaa edeltäjänsä tavoin. Kokonaisuutena ja upeana scifielämyksenä se on erittäin vahvasti puoleensa vetävä ja täysin toisesta maailmasta kuin esimerkiksi Disneyn suoltama Star Wars -lässytys tai minkään muunkaan tähän mennessä nähdyn scifi-franchisen uudelleenlämmittely. Elokuva on erittäin suositeltavaa katsottavaa alkuperäisen Blade Runnerin faneille ja kaikille muillekin scifin ystäville. Lähes kolmituntista kestoakaan ei ole syytä säikähtää, sillä varsinaista tyhjäkäyntiä ei ole havaittavissa.

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 6.10.2017
keskiarvo
toimitus
3.77/5.00 (11)
 JSSMJLTPJMKKMHMMMK*PITM
  3.5 4.0 4.5 4.0 3.5 4.0 4.0 3.0 4.0 4.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.86/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  22 (24)
92%
Blade Runner 2049 (2017)  Blade Runner 2049 (2017)Blade Runner 2