Caroline Munro

Mindhunter - Season 1 (2017)


Mindhunter - Season 1 #1  

Vuosi 1977, eletään aikaa jolloin virkavallan silmissä sarjamurhaajat ja -raiskaajat ovat sairaita ihmisiä, jotka tulee siivota pois kaduilta, mutta miten? Netflixin uutuussarja Mindhunter avaa oven päiviin, minä kriminaalipsykologia kehittyi ymmärtämään kaikista traumaattisimpiakin mieliä. Tämä synnyttää konflikteja niin FBI:n sisällä kuin normaaleissa poliisivoimissakin, jotka uskovat traditionaaliseen kategorisointiin, eli hyvään ja pahaan.

Mielikuva pahasta muuttuu ambivalentiksi viimeistään, kun vankimielisairaalassa seisoo edessä sympaattisen oloinen Ed Kemper, hän kuvailee ystävällisesti miten irti leikatun naisen pään lihaksisto vastustaa peniksen työntymistä nieluun. Nekrofilian motiivina vaanii miehen kokema lapsuus ilman äidin hyväksyntää. C.S.I.-tyylisten sarjojen fetisoidessa murhatutkimusta, prosessoi Mindhunter rankan taustamateriaalin keräämistä sekä sen vaikutuksia sitä tekeviin tutkijoihin.

Mindhunter - Season 1 [1]
Mindhunter - Season 1 [2]

David Fincherin tuottama ja Joe Penhallin käsikirjoittama sarja perustuu John E. Douglasin ja Mark Olshakerin teokseen Mind Hunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit. Kirja muistelee 70-luvun vuosia ja haastatteluja, joita Douglas teki Yhdysvaltojen pahimpien sarjamurhaajien kanssa esitellen heidän tekojensa yksityiskohtia.

Sarja ei sisällä Douglasia hahmona, vaan hyvin paljon hänen kokemuksiaan mukailevan Holden Fordin, jota näyttelee mainiosti persoonallinen Jonathan Groff. Parinaan hänellä on kokeneempi Bill Tench (Holt McCallany). Kumpikin sarjan hahmoista tulee nopeasti läheiseksi heidän käydessä eri vankiloissa keskustelemassa Ed Kemperin ja Jerry Brudosin kaltaisten miesten kanssa näiden menneisyydestä. Jos joku muistaa parin vuoden takaisin HBO:n hitin True Detective saattaa tässä vaiheessa tulla mieleen tuon kaltainen trilleri. Totta puhuen Mindhunter saa edellä mainitun kuitenkin näyttämään lähinnä vuoristoradalta.

Graafisia kohtauksia on hyvin vähän ja sekin vähä mitä katsoja näkee, välitetään lähes poikkeuksetta valokuvien kautta. Ratkaisu on erityisen tehokas, sillä hirmutekojen eläessä dialogissa ja niissä samoissa kuvissa, joita Douglasilla oli käytössään, ei väkivalta etäänny fantasiaksi.

Mindhunter - Season 1 [3]
Mindhunter - Season 1 [4]

Sarjan päähenkilöiden upotesssa hitaasti syvään painajaismaiseen kokemukseen siitä miten inhimillisiä pahimmatkin sarjamurhaajat ovat unelmineen, tekee katsoja saman. Vahvoja roolisuorituksia tukee pieteettisesti rakennettu miljöö. Vaikuttaakin siitä, että Netflix on tehnyt sarjan isolla rahalla. Toinen tuotantokausikin on jo polkaistu vireille.

Nykyään eläessämme FBI-profiloinnin jälkimainingeissa, liittyy Mindhunteriin monisyinen kulttuurillinen kehityskaari. Ideologia ymmärtää murhaajia koki aikanaan vastarintaa, mutta tänä päivänä elämme täysin sen vankeina. Olemme jo kenties liiankin hyvin hyväksyneet sen, kuinka oleellinen tarina ihmisyydestä jokainen heistä on.

Versioinfo (20.10.2017):

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on nähtävissä Netflixissä.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 20.10.2017
keskiarvo
toimitus
3.80/5.00 (5)
 JSJLJMEMPI
  4.0 3.5 4.0 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.13/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  9 (10)
90%
Mindhunter (2017)  Mindhunter (2017)