Caroline Munro

Naisen logiikka (1999)


Naisen logiikka #1  

Genre

Jerry Lewisin The Day the Clown Cried ja Spede Pasasen Naisen logiikka ovat elokuvahistorian kuuluisimpia mysteereitä. Kummankin levitys on ollut olematonta ja ainoastaan harvat ja valitut ovat nämä teokset nähneet. Oli lähellä, ettei Naisen logiikkaa olisi koskaan julkaistu. Ainoastaan tekijänsä rahanhimo sai hänet saattamaan tuotannon loppuun. Elokuvasäätiön tuotantotuki olisi peritty takaisin, jos "elokuva" ei olisi saanut teatteriensi-iltaa. Hätäisen ja häpeillyn, minimalistisen lyhyen, teatterilanseerauksen jälkeen elokuva haudattiin syvälle tuotantoyhtiön kellariin.

Naisen logiikka [1]
Naisen logiikka [2]

Koska Speden elokuvista moni muukin oli ollut melkoinen yleisöä halveksuva rimanalitus, on hämmentävää miten siedettävä ja melkein hauska Naisen logiikka on. Toki kyseessä on erittäin halvalla ja laiskasti toteutettu kömpelö 80-luvun Spede-sketsiviihteeseen vertautuva "sketsikavalkadi". Simo Salminen, Riitta Väisänen, Spede Pasanen ja Hannele Lauri esittävät aviopareja, jotka dialogissaan tuovat hauskasti esiin naissukupuolen hervottoman typeryyden. Hauskintahan tässä on, ettei kukaan nykypäivänä kehtaisi tehdä mitään näin sovinistista. Toinen ikimuistoisen hauska detalji liittyy Speden törkeään tapaan venyttää elokuvaa. Malliesimerkkinä kohtaus missä Spede ja Simo ajavat huvijahdilla jokea pitkin. Kohtaus ei liity mihinkään. Kesken kohtauksen Spede vilkuttaa kameralle, kuin sanoakseen "Kiitti rahoista elokuvasäätiö. Käytin ne tähän huvipurteen."

Elokuva tehtiin kahdessa osassa, heti tuotannon alussa ja sittemmin vuosia aloituksen jälkeen, jolloin kuvattiin hätäpäissä loput kohtaukset, jotta elokuva saataisiin venytettyä täyspitkän elokuvan mittaan. Tämän ansiosta elokuvasta paistaa ihanasti kusetuksen maku. Törkeää, mutta Suomen oloissa ainutlaatuista!

Naisen logiikka ei ole huonoin Spede-tuotanto, se on kuitenkin merkkipaalu sen suhteen, miten multimiljonääri elokuvamoguli nussii valtiota perseeseen.

(Naisen logiikka -elokuvan käsikirjoitukseen nähtyä vaivaa simuloiden tämä arvostelu tuherrettiin alun perin toimituksen illanistujaisissa oluen tahrimaan aa-neloseen)

**---
© Antti Tohka, julkaistu: 5.4.2019
keskiarvo
toimitus
1.80/5.00 (5)
 ATJMMHPIPV
  2.0 2.0 1.5 1.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
1.43/5.00 (7)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Tuomas Henell kommentoi (5.4.2019 13:46:00)
user avatar Suositeltavaa jatkolukemista: Sikojen vallankumous.

Jeah!
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (5.4.2019 22:11:24)
user avatar "Hauskintahan tässä on, ettei kukaan nykypäivänä kehtaisi tehdä mitään näin sovinistista." Surullista kyllä totta. Tuo tulokulma osaltaan tukee sitä varsin laajalti tunnustettua tosiasiaa komediaviihdettä kauan kalvaneesta alemmuuden tilasta, jossa jokaista mielensä pahoittajaa päästä silittää tasa-arvotyrkky, jonka vähintäänkin kyseenalaisen maailmankatsomuksen likaviemäriin, pelon sekaisin elkein, hiljaa haudataan surullisen suuri määrä vähänkin aidosti hauskaa ja ei-tekotaiteellista potentiaalia, jota kulttuurilla varmasti olisi tarjottavana yllin kyllin. Feminazeja ym. sinitukkasuvakkeja tosin lämmittänee ainakin se, että esimerkiksi putouksen kaltaisia perseilyjä ulostettanee surullisen suuressa määrin jatkossakin kulttuurin tappioksi.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (5.4.2019 22:30:57)
user avatar Putoushan on just hyvä!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa