Caroline Munro

Masterblaster (1987)

aka Masterblaster - L'exterminateur

Masterblaster #1 Masterblaster #2

Floridalaisen eksploitaatioelokuvan kulta-aika sijoittui 1960- ja 1970-luvuille. Alueella tehtiin tuolloin paljon halpatuotantoja esimerkiksi Herschell Lewisin tai alueen oman kyvyn, William Grefén (Stanley, 1972 ja Saalistajat aka Mako: The Jaws of Death, 1976) toimesta. Masterblaster asemoituu tähän joukkoon, vaikka onkin hieman toisista lähtökohdista syntynyt. Se on enemmän stunt-ammattilaisten oma elokuvaprojekti. Monet näyttelijöistä aina pääosanesittäjästä (Jeff Moldovan) ohjaajaan (Glenn R. Wilder) kuuluivat tähän ammattikuntaan. Glenn R. Wilderin stunttiura kesti yli 50 vuotta, mutta ohjauksia kertyi vain tämän yhden elokuvan verran.

Masterblaster [1]
Masterblaster [2]

Masterblaster on paintball- / survival-henkisen kisan nimi, jonka voittaja saa 50 000 taalaa. Kisa käydään jossain Yhdysvaltain eteläosan rämeiköissä, jonne kokoontuu tusina alikisojen voittajaa. Ensimmäisten 45 minuutin teema on asemoida henkisen ja fyysisen pieksennän kautta joukko pelaajia etelän junttien yläpuolelle. Kun ennakkoasetelmat on näin rakennettu, alkaa elokuvan toinen puolisko itse ottelun merkeissä. Pelaajat rynnistävät metsään etsimään vihjeitä rahakätköstä ja salaperäinen tappaja ryhtyy saalistamaan pelaajia liikkuen metsässä aaveen lailla. Lehdet tosin kahisevat tappajan jaloissa, niin että katsojakin ne kuulee, mutta murhaaja onnistuu löytämään saaliinsa aina oikeaan aikaan äänettömästi, kuten slasher-genren kliseisiin kuuluu.

Masterblaster [3]
Masterblaster [4]

Pelaajajoukko on asianmukaisen värikäs. Mukaan on tungettu traumaattista vietnam-veteraania, mafian henkivartijaa, rokki- ja jalkapallostaraa sekä muuten vaan martial arts-taitoista pelaajaa. Samalla tyylillä miksataan mukaan sekalaisia teemoja vailla suurempaa suunnitelmaa; komediallisia elementtejä ja gorea, vietnam-trippailua ja ninja-estetiikkaa sekä sleazy-hakuisuutta ja urpoja punaniskoja. Masterblasterin ydin on kuin eksploitaation oppikirjasta; käytä ja hyödynnä kaikkea mikä tulee mieleen ja joka on käsien ulottuvilla. Kun vastapuolena on martial arts -taitoinen (stunt)näyttelijä kuten Joe Hess, niin silloin tapellaan pidemmän kaavan kautta, koska osaamista nyt vain sattui olemaan saatavilla.

Masterblaster [5]
Masterblaster [6]

Lopputulos on kohtuullisen ennakoimaton kohtausten, teemojen ja yllätysten sekasotku, joka nostaa elokuvan ylös rämeiköstä maan pinnalle. Tämä henki tuntuu vallanneen kaiken elokuvaan liittyvän myös meillä kotimaassa. Suomalaisen VHS-kasetin takakansiteksti on itsessään sekava ja spoilaava. Taistelu elokuvasensuurista (SKS, 2006) kirjassa Masterblasteria kuvataan seuraavasti: "Glen M. Wilderin Japaniin sijoittuva taistelu- ja homoelokuva". Kun elokuvassa murhaajan motiivit paljastuvat, niin ne kyllä antavat pienen selityksen, mistä sinällään kaukaa haettu homoelokuva-määrittely on saatettu keksiä. Samalla selviää sarjamurhaajan kunnianhimoinen juoni, joka kaikessa monimutkaisuudessa ansaitsee katsojan kunnioituksen.

Masterblaster [7]
Masterblaster [8]

Masterblasterin uniikit sävärit syntyvät paintball-peli -kytköksestä. Metsäslasherin ja paintballin yhdistelmä ei sinällään ollut uutta. Hieman samoissa teemoissa oli pyöritty jo Nico Mastorakisin Zero Boysissa (1986), mutta elokuvat eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Zero Boys on perinteisempi slasher ja Masterblasterin keskiössä on enemmän peli. Paintball-lajiin suhtaudutaan realistisesti, mutta kuvaustapa ja ensimmäisen sukupolven simppelit paintball-pistoolit lyhyine kantamineen antavat kovin camp-henkisen kuvan koko touhusta ja pelaajista. Tämä kaikki sinällään sopii elokuvan b-vireiseen henkeen ja osoittelevuuteen, olihan harrastus vielä tuolloin marginaalinen ja suurelle yleisölle vieras. Ainakin sen ovat eksploitaatioelokuvat opettaneet, että omituiset harrastukset houkuttelevat murhaajia ja muita sekopäitä kuin hunaja mehiläisiä.

Suomen elokuvatarkastamo kohteli floridalaiseksploitatiivista kulttuurituotetta kovin ennakoidusti. Elokuva ilmestyi vuokralle 1987 ja se ehti olla vuokraamoissa vuoden ennen täyskieltoa loppuvuodesta 1988. Masterblaster kiellettiin raaistavana.

Versioinfo (22.1.2020):

Virallista julkaisua ei ole levyformaatissa. Suomalainen VHS-kasetti on ainoa kotimainen vaihtoehto. Elokuva löytynee netin ilmaisista suoratoistopalveluista.

***½-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 22.1.2020
keskiarvo
toimitus
3.67/5.00 (3)
 JSJLJM
  4.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (12)
8%
Masterblaster (1987)  Masterblaster (1987)  

kommentit

odota...
Humphrey Bogart kommentoi (23.1.2020 22:26:24)
user avatar No nyt tuli arvostelu, jota on odoteltu koko Elitistin historian ajan! Kiitos tästä!
vastaa »
Atro Niiniluoto kommentoi (24.1.2020 12:54:25)
user avatar En ole nähnyt elokuvaa, mutta pääsin tietoihin työpaikaltani.
vastaa »
aTomiK kommentoi (26.1.2020 09:51:31)
user avatar Kova paintball leffa kyseessä etenkin 80s faneille. Itsellä The Zero Boys menee kuitenkin aina edelle, kun tuli nähtyä silloin tuoreeltaan ja Mastorakis nyt muutenkin kolisee kympillä. Masterblasterin näin ekan kerran vasta 2000-luvulla ja tekee kyllä mieli nyt uusia. Kiitokset arvostelusta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa