Caroline Munro

Top Sensation (1969)

aka Swinging Young Seductresses; The Seducers; Sensations; Sklaven ihrer Triebe

Top Sensation #1 Top Sensation #2

Genre

Top Sensation on monella tavalla ainutlaatuinen elokuva. Se on ensinnäkin Ottavio Alessin ainoa ohjaustyö. Alessin ohjaamaksi on merkitty myös Totò-elokuva Che fine ha fatto Totò Baby? (1964), mutta italialaislähteiden mukaan hän ohjasi siitä vain osan. Alessi aloitti uransa jo 1940-luvulla apulaisohjaajana ja käsikirjoittajana, joten on lievästi kummallista, että hänet päästettiin ohjaamaan vain yhden ainoan kerran. Top Sensationin kuvauksia muistellut Rosalba Neri luonnehti Alessia älykkääksi mutta introvertiksi ja paljasti myös, että Alessi joissakin tilanteissa reagoi epäsopivalla tavalla. Ehkäpä introverttiydellä ja sopimattomalla reagoinnilla on jotain tekemistä filmografian lyhyyden kanssa, omaperäistä näkemystä ja visuaalista silmää Alessilla joka tapauksessa oli, sen hänen ainokainen ohjauksensa kiistatta todistaa.

Top Sensation luokitellaan tavallisesti (s)exploitaatioksi ja roskaelokuvaksi, mutta sitä voisi pitää myös 1960-luvun lopulla syntyneen "eksotiikkaa ja erotiikkaa" -genren edustajana, vaikkei siinä Välimerta kauempana seilatakaan. Lajityypin elokuvissa (Emmanuelle lienee näistä tunnetuin) kaukomailla matkailevat länsimaalaiset vapautuvat estoistaan ja kokevat eroottisia seikkailuja vieraan kulttuurin piirissä. Top Sensationissa tämä kuvio on käännetty ympäri: nyt estottomat matkailijat tuovat mukanaan turmeluksen paratiisilliseen luonnonympäristöön.

Top Sensation [1]
Top Sensation [2]

Top Sensationin alkuperäistarina ei ole Alessin käsialaa, vaan siitä vastasi hämäräperäinen seikkailija Lorenzo Ricciardi. Rikkaan liikenaisen Mudyn (Maud de Belleroche ainoassa elokuvaroolissaan) teini-ikäinen poika Tony on jämähtänyt lapsen tasolle eikä suostu kehittymään aikuiseksi. Mudy saa idean, että jos Tonyn seksuaalivietti saadaan heräämään, muutkin kyvyt heräävät siinä samalla. Viettelyn on määrä tapahtua huviristeilyllä, joka tehdään Mudyn omalla luksusjahdilla ja sitä toteuttamaan hän värvää aviopari Paulan ja Aldon sekä näiden ystävättären Ullan. Ulla ei pääse Tonyn kanssa puusta pitkään, mutta kun jahti juuttuu karille erään saaren edustalle, saarella asuvan kalastajan nuori vaimo Beba tuntuu tekevän Tonyyn toivotunlaisen vaikutuksen. Tragedioita seuraa.

Yksi Top Sensationin erikoisia piirteitä on se, että siitä puuttuu kokonaan aikakauden italialaiselokuvien vakiovaruste: jykeväleukainen, ultramaskuliininen miespäähenkilö. Elokuvan henkilöistä Aldolla olisi potentiaalia tähän rooliin, mutta Alessi tekee selväksi heti avauskohtauksessa, että Aldo on paitsi idiootti myös pelkuri. Alfauroksen sijasta Top Sensationin hallitsevin hahmo on biseksuaalinen keski-ikäinen nainen, jota esittää aito fasisti.

Vuonna 1922 syntynyt de Belleroche vietti Ranskan natsimiehityksen aikana railakasta elämää saksalaisten kanssa yhteistyötä tehneiden kollaborationalistien piireissä tavaten miehityksen jälkeen maanpaossa ollessaan mm. kirjailija Louis-Ferdinand Célinen ja Mussolinin. De Bellerochelle maanpetturuus ei kuitenkaan aiheuttanut Ranskaan paluun jälkeen vakavia seuraamuksia, toisin kuin monille hänen kollegoistaan (de Bellerochen sodanaikainen miesystävä Jean Luchaire teloitettiin 1946). Vuonna 1968 hän julkaisi muistelmansa L'ordinatrice, jossa kertoo avoimesti lukuisista sekä mies- että naispuolisista rakastajistaan. De Belleroche oli jossain määrin viehättynyt myös fasismin ideologiasta: "olin vaistomainen fasisti (fasciste d'instinct) ja olen sellaisena myös pysynyt" hän tunnustaa eräässä myöhemmässä kirjassaan.

Top Sensation [3]
Top Sensation [4]

Polkkatukkainen, jäntevän oloinen de Belleroche on Top Sensationissa vaikuttava näky. Elokuvan alkupuolen ällistyttävässä kohtauksessa Mudy odottaa sängyllä pitkää piippua poltellen hänelle seksuaalisia palveluita tarjoamaan tulevaa Paulaa. Kun niukasti pukeutunut Paula saapuu, Mudy laittaa kasettinauhurista soimaan ranskankielisen runon, jossa uskomattomin tommytaabermannilaisin vertauskuvin kuvaillaan miehen erektiota ("Kalusi seisoo kuin Ciceron puheen toinen toistaan seuraavat lauseet" kuuluu kaikkein käsittämättömin säe). de Bellerochen tiedetään kirjoitelleen myös runoja ja kyseessä lieneekin hänen oma hengentuotteensa, ainakaan google ei kyseistä runoa tunnista.

Alessin penseä suhtautuminen italialaiseen machomieskulttuuriin näkyy myös kalastaja Andron hahmossa, josta on tehty karrikoitu maalaisjuntti Aldon kaupunkilaisjuntin rinnalle. Ohjaajan sympatiat tuntuvat olevan kokonaan Tonyn ja Beban puolella, joiden orastava romanssi on kuvattu vilpittömän herkästi. Alessin nerokkain veto on tehdä eksploitaatiosta (sanan kaikissa merkityksissä) paitsi elokuvan lajityyppiominaisuus myös sen teema ja aihe. Seksuaalinen hyväksikäyttö kulkee Top Sensationissa koko ajan rinnakkain taloudellisen hyödyntavoittelun kanssa. Kuvatessaan markkinatalouden logiikan tunkeutumista ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen Alessi ennakoi kirjailija Michel Houellebecqin tuotantoa neljännesvuosisadalla.

Top Sensation [5]
Top Sensation [6]

Edwige Fenechin faneille Top Sensation on pakkokatsottavaa. Ullan rooli on sinänsä mitätön, mutta Fenech on siinä ehkä kauniimpi kuin missään muussa elokuvassaan. Top Sensationin kuuluisimmassa kohtauksessa kapteenin valkoiseen takkiin ja koppalakkiin sonnustautunut Ulla antaa vuohen nuolla intiimejä paikkojaan.

Kuriositeettina voisi vielä mainita, että koska Top Sensation tehtiin juuri ennen kuin J&B -viskipullobuumi saapui italialaiseen genre-elokuvaan, siinä ei kyseistä pulloa nähdä. Elokuvassa kyllä juodaan viskiä, mutta sen merkki on Vat 69.

Versioinfo (22.6.2020):

Shameless Screen Entertainmentin dvd-julkaisulla Top Sensation on katsottavissa joko englanniksi dubattuna tai italiankielisellä ääniraidalla ja englantiteksteillä. Elokuvasta on pyritty rekonstruoimaan mahdollisimman täydellinen versio ja mukana on muutaman sekunnin verran huonolaatuista kuvamateriaalia. Levyllä on myös puolisen tuntia kestävä dokumentti, jossa Rosalba Neri ja Ruggero Miti muistelevat kuvauksia.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 22.6.2020
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSME
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Top Sensation (1969)  Top Sensation (1969)The Seducers