Caroline Munro

Karpo (2020)


Ohjaus

Käsikirjoitus

Näyttelijät

Maa

Karpo #1  

Ennen kuin yli 50-vuotisen toimittajauran tehneestä Hannu Karposta tuli televisiossa kaltoin kohdellun kansanosan oikeusasiamies sekä perimmäinen valitusinstanssi ja viimeinen oljenkorsi, täytyi hänen tarkistaa omia näkemyksiään. Ohjelmien tekemisen jo 16-vuotiaana aloittanut Karpo oli toimittajauransa alkuvaiheessa sitä mieltä, että kaikki Pasilaa kauempaa tulevat ovat landepaukkuja, joilla ei lippalakin lisäksi sitten muuta päässä olekaan.

Karpo [1]
Karpo [2]

Ari Matikaisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa tuoreessa Karpo-dokumentissa päähenkilö kertoo silmiensä auenneen, kunhan vain sai itsensä hoidettua Pasilaa pidemmälle juttuja tekemään. Maaseudulta ja pikkukaupungeista löytyi rutkasti sydämen sivistystä ja Karpo toteaakin sen olleen hänen oma päänsä, joka oli tyhjä. Asenteen muutos mahdollisti sen vääryyksiä paljastavan Hannu Karpon synnyn, joka tuli koko kansalle tutuksi etenkin vuosina 1983-2007 valtakunnan verkossa pyörineen Karpolla on asiaa -ohjelman myötä. Kausikohtaisesti se tunnettiin myös nimillä Karporaattori ja Kyllä kansa tietää. Hannu Karpo viehättyi mainitusta Suomen kansasta, joka sai tinkimättömän oikeuksiensa puolustajan televisioon.

Karpon ura kulki vuosien myötä lehtijutuista ja Yleisradion nuortenohjelmista liikennereportaasien ja parin aikakauslehden kautta Mainostelevisioon, jossa tekemisen meininki oli Karpon mukaan tyystin erilainen ja ammattimaisempi kun Ylellä, sillä "Maikkarilla tehtiin töitä selvin päin". Kyllä, Karpon sanomisista saattaa edelleen joku loukkaantua uuden dokumentin myötä, mutta se ei olisi ikonisesta karvahatustaan tunnetulle mielipiteitä vahvasti jakaneelle toimittajalle mitään uutta. Vuosien varrella on niin uhattu vetää turpiin kuin tappaakin. Asiakasta huiputtaneen vakuutusyhtiön tai autokauppiaan mielestä Karpo oli luonnollisesti kusipää paljastettuaan ketkuilut televisio-ohjelmassaan. Sumutuksen kohteeksi joutunut pieni ihminen puolestaan piti Karpoa oikeamielisyyden ruumiillistumana, joka oli hyvä hyville ja paha pahoille.

Karpo [3]
Karpo [4]

Vuosien varrella Karpo käsitteli huikeita katsojalukuja keränneissä tv-ohjelmissaan niin viinatrokareita, juoppoja virkamiehiä, ahneita puhelinyhtiöitä, kotinsa menettäneitä mökinmummoja kuin mielivaltaista ja absurdia kansaa kyykyttänyttä byrokratiaakin. Itsensä kokonaisvaltaisesti peliin heittänyt Karpo saattoi myös lavastaa liikenneonnettomuuden tai kultasepänliikkeen ryöstön systeemin epäkohdat paljastaakseen. Helsingin Malmilla Karpo väijyi viinatrokareita läpi yön naamioituneena osaksi orapihlaja-aitaa, sillä välin kun hänen kuvaussihteerinsä oli pukeutunut poliisiksi. On sanomattakin selvää, että moisella panostuksella revolverijournalismin uranuurtaja sai mieleistään tulosta ja oikeustuomioita jaettiin. Myös presidentti Urho Kekkosen Karpo onnistui valtiovierailujen raportoijana suututtamaan. Tähän Karpo toteaa Matikaisen dokumentissa lakonisesti "hyvä niin". Presidentinkanslian mielestä kyse oli kunnioituksen puutteesta. Karpo olikin myös suomettumisen ajan äänitorvi, joka ei kumarrellut kuvia. Poliisin kenttäväen kanssa hän tuli omien sanojensa mukaan aina hyvin toimeen, mutta ylempi, "voita leivän päälle" -kerros vihasi häntä.

Karpo-dokumentti on visuaalisesti erittäin pelkistetty, jopa karu, koostuen tuoreesta materiaalista, jossa Hannu Karpo nähdään auton ratissa ajamassa pitkin Suomen maanteitä kertoen anekdootteja urastaan. Väliin leikataan arkistomateriaalia televisio-ohjelmista vuosien varrelta, kunnes kuva siirtyy taas takaisin autoon ja Karpon turinoihin. Ratkaisu on varmasti harkittu ja autoileva sekä kameralle jutusteleva Karpo muistuttaa miljoonista ajokilometreistä, joita miehelle kertyi hektisinä vuosina ohjelmien teossa. Dokumentin päähenkilöä katselisi silti mieluusti jossain toisessakin miljöössä muistelemassa menneitä. Rajallisia kuvakulmia elävöittävät kuitenkin tasaisin välein mukaan leikatut toimittajakollegoiden ja työtovereiden haastattelut.

Karpo [5]
Karpo [6]

Dokumentin asiasisältö on kuitenkin vankkaa tavaraa ja (tekniseltä laadultaan suttuisemmat) vanhat ohjelmanäytteet todistavat, että Karpon tv-ohjelmissa skandaalisävytteisetkin viihdearvot olivat huipussaan ja tutkiva journalismi tinkimätöntä. Karpo ei halua saivarrella siitä, olisiko jotain voinut tai pitänyt tehdä toisin; "elämäni ja ohjelmani ovat selitys tapahtuneesta. Ei minun tarvitse jälkeen päin perustella miksi". Nykyään 78-vuotias Hannu Karpo jää edelleen henkilönä hieman arvoitukseksi. Eniten Karpon siviiliminää ja herkempää puolta onnistuu dokumentissa avaamaan hänen poikansa Sampo. Vaikka kiireinen isä saattoi joskus unohtaa hankkia omille lapsilleen joululahjat, tv-ohjelmista tutuille ihmiskohtaloille hän muisti ne toimittaa.

***½-
© Mika Helminen, julkaistu: 25.9.2020
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 SMMHPI
  3.0 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.60/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
 

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (12.4.2021 01:28:51)
user avatar Tämä aika jos mikä kaipaisi kipeästi Karpoa takaisin ruutuun.
vastaa »
anonyymi kommentoi (23.6.2021 10:22:19)
lainaus:
Tämä aika jos mikä kaipaisi kipeästi Karpoa takaisin ruutuun.
user avatar karpollahan on virallinen youtube kanava nykyisin
vastaa »
anonyymi kommentoi (24.6.2021 05:38:47)
lainaus:
karpollahan on virallinen youtube kanava nykyisin
user avatar Nice.
vastaa »
Kari Häkkinen kommentoi (21.12.2021 03:17:42)
user avatar Teknisestä laadusta sen verran, että tekijöiden olisi kannattanut valita kuvasuhteiksi jokin muu kuin ainakin DVD:llä oleva 2.40:1. Nyt alunperin televisiolle 1.33:1 kuvalla tehdystä materiaalista rajautuu valtaosa näkymättömiin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa