Manara pin-up
Elitistin levyhyllystä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Synergy: Audion (1981)


Raidat

 • 1. Orbit Five
 • 2. Revolt At L-5
 • 3. Terminal Hotel
 • 4. Electric Blue
 • 5. Ancestors
 • 6. After The Earthquake
 • 7. Falcons And Eagles
 • 8. Flight Of The Looking Glass
 • 9. Shibolet
 • 10. An End To History
 • 11. After The Earthquake (1976 demo)

Maa

Audion #1 
Discogs

Larry Fast on elektronisen musiikin pioneeri, joka julkaisi Synergy-nimen alla yhdeksän albumia vuosina 1975-1987. Fast on toiminut studiomuusikkona ja tehnyt yhteistyöstä mm. Peter Gabrielin ja Foreignerin kanssa. Synergy on hänen yhden miehen musiikkiprojektinsa, joka oli pitkään tauolla, mutta palasi vuonna 2002 tekemään ensimmäisen keikkansa. Keikan innoittamana ilmestyi toistaiseksi viimeisin albumi Reconstructed Artifacts (2003), joka sisälsi vanhoja raitoja uudelleensovitettuina moderneilla välineillä.

70- ja 80-luvun alun elektronisessa musiikissa tekninen kehitys eteni jättiloikkia; jokainen uusi levy oli aina edellistä hienostuneempi, kompleksisempi ja äänimaisemaltaan laaja-alaisempi. 80-luvun vaihteessa teknologia oli suurimmassa murrospisteessä, mutta yksittäisillä muusikoilla ei käytännössä ollut vielä mahdollisuutta hankkia digitaalista syntetisaattoria. Audion on vielä sekalainen valikoima vanhaa ja tulevaa; analogista syntetisaattoria ja erilaisia tietokoneavusteisia apuja. Fast oli tosin säveltänyt edellisen albuminsa, Gamesin (1979) digitaalisilla syntetisaattoreilla AT&T tutkimuslaboratoriossa (noina aikoina AT&T, vaikka olikin puhelinyhtiö, rahoitti erilaisia kokeellisia hankkeita mitkä liittyivät ääneen, tietokoneisiin tai tietoliikenteeseen).

Audion on tyypillistä keskitason Synergyä; kokeellisia ja vaihtelevia soundeja, progressiivista otetta ja avaruudellista atmosfääriä. Tyylit vaihtelevat ja kappaleet muuttavat muotoaan. Syntetisaattorilla tuotettuja kitara-, basso- ja rumpuefektejä käytetään vaihtelevasti. Levyn loppupuolella edetetään nopeatempoisesta "Flight of the Looking Glass" -kappaleesta "Shibolet":in kaltaiseen kummajaiseen sekä hidastempoiseen ja hieman melankoliseen "An End of History":yn. "Ancestors":in ohella kaikki mainitut ovat levyn parasta antia.

Levyn kaksi kappaletta ("Shibolet" ja "Ancestors") siirtyivät elämään aivan toiseen ympäristöön. 80-luvun ehkä kuuluisin pelimuusikko Rob Hubbard muokkasi "Ancestors":ista Zoids (1986) -pelin tunnusmusiikin ja "Shibolet":istä hämmentävän hienon Master of Magicin (1985) melodian. Hubbard onnistui tekemään alkuperäiskappaleista niin taidokkaat versiot C-64:n karkealle SID-piirille, että ei ole edes mielekästä arvioida kumpi versio on parempi. Fast ei ollut näistä ns. epävirallisista versioinneista tietoinen ennen 2000-lukua.

Synergy on tyylillisesti klassista 70-lukulaista elektronista musiikkia; kokeellisia melodioita kuorrutettuna syntetisaattoreille tyypillisillä äänimaailmoilla ja soundeilla. Vaikka albumeja kokonaisuutena on vaikea sovittaa yhteen genreen, on niiden kautta kiehtovaa seurata myös teknistä evoluutiota; ensimmäisen levyn neliraitaisesta tekniikasta edetään kohti hienostuneempia ja monimutkaisempia järjestelmiä.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 JSJL
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
albumin!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

kommentit

odota...
QCine kommentoi (18.12.2014 11:03:09)
user avatar Games on selkeästi mieleisempää kamaa tällaiselle kasibittisukupolvelaiselle. Tässäkin toki vellotaan ihan hyvin, mutta se yksi Saksan kansallislaulun alkua muistuttava teema onnistuu paitsi häkellyttämään, myös ylittämään kokonaisuudensyöntikynnyksen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa