Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 1: Suomalaiset julkaisut
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6

Kuvakirjat


Kaksi suomeksi julkaistua Jodorowskyn ja Jean "Moebius" Giraud'n yhteistyönä valmistunutta kirjaa eivät ole aivan tavanomaisia sarjakuvia. Pikemminkin ne ovat aikuisten kuvakirjoja, joissa Moebiuksen kuvitus täyttää kokonaisia sivuja. Jodorowskyn tekstiä on sivua kohti vain vähän, pääasiassa lyhyitä yksittäisiä lauseita. Aforisminomaiset tarinat ovat varmasti isompia eepoksia kovempia vedenjakajia. Niissä tekijöiden maneerit nimittäin venytetään äärimmilleen. Moebiuksen pikkutarkkaa kynänjälkeä katsoo toki mahdollisimman suurena, mutta minimalistisena Jodorowskyn mystillinen teksti joko toimii täysillä tai sitten ei lainkaan.


Enkelinkynsi

Jalavan vuonna 1997 julkaisema kuvakirja voidaan luokitella erotiikan joukkoon, vaikka tuskin siinä mikään kiihottaa ellei ole rankan puoleinen psykedeli-fiili. Kirja käsittelee nuoren naisen seksuaalista heräämistä ja tämän aiheuttamia alitajuntaisia näkymiä. Hyvin surrealistisen kertomuksen perässä on hankala pysyä, joten on oikeastaan turha yrittää edes teeskennellä sen olevan tarina tai muu suoraviivainen narratiivi. Toisin kuin useimmat Jodorowskyn ja Moebiuksen yhteistyöt, tämä ei ole tasa-arvoinen luomus vaan pääasiassa Moebiuksen kädentuotos. Jodorowsky kirjoitti kirjan tekstit mukaan valmiiden kuvien pohjalle. Tarina esittelee erilaisia alitajuntaisia seksuaalisuuden visioita, joissa merkittävässä asemassa ovat erilaiset penetraatiohaaveet ja omat vanhemmat. Kaiken erotiikan ei toki pidäkään olla kaunista, mutta tämä luo melko rujoa kuvaa naisen seksuaalisuudesta. Moebiuksen kuvitus on melko häiritsevää, seksi kuvataan toisiinsa yhteensulaneina möykkyinä, ja toisinaan luodaan fetissinomaisia alistavia mielikuvia. Kyseessä on melko hankala teos sisäistää, ja siinä kalskahtaa usein yliyrittämisen maku. Varmasti teos jakaa mielipiteitä, ja ainakaan allekirjoittanut ei lopulta saanut siitä paljoakaan irti.

**½--

Kissan silmät

Vuonna 2012 Egmont julkaisi alun perin Metal Hurlant -lehden tilaajalahjana 1978 jaetun sarjakuvatarinan suomenkielisen käännöksen 300 kappaleen numeroidun luksuspainoksena. On tietysti selvää, että kyseessä on keräilyharvinaisuus kovan luokan sarjakuvaharrastajille. Mutta tuskin 25-sivuinen taidesarjakuva paremmin menisi kaupaksi muutenkaan, vaikka kyseessä olisikin näin upea teos. Heti ensimmäisessä yhteistyössään Moebiuksen kanssa Jodorowsky halusi rikkoa sarjakuvakerronnan perinteitä. Täten joka aukeamalla juonta kuljetetaan samanaikaisesti kahdella kuvalla: pienellä, aluksi samanlaisena toistuvana siluettina, sekä oikeanpuoleisen sivun valtavalla, yksityiskohtia pursuavalla mustekynäpiirroksella. Juoni kertoo raunioituneessa suurkaupungissa asuvasta pojasta, kotkasta ja kissasta. Niukkasanainen teksti on pojan käymää monologia, tai kenties telepaattista viestintää. Kissan silmät on tekijöidensä kenties elokuvamaisin yhteistuotos, sillä se muistuttaa paljon lyhytelokuvan kuvakäsikirjoitusta. Vaikka kirjan lukee viidessä minuutissa, runollinen, häiritsevä ja henkeäsalpaavan visuaalinen tarina on kuitenkin jotain unohtumatonta.

*****

Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6