Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 2: Jodoversumi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

The Metabarons (2012) :: La Caste des Méta-Barons


Kirjailija

Kustantaja

  • Humanoids

ISBN

  • 978-1-59465-014-7
The Metabarons #1 The Metabarons #2

Genre

Yksi Incalin alikäytetympiä hahmoja oli peräänantamaton palkkionmetsästäjä, koko galaksin ylivertaisin soturi Metaparoni. Jodorowsky itsekin hoksasi, että kyseessä on hänen teoksensa Boba Fett, vähäpuheinen ja kuvan laidassa viihtyvä hahmo, joka jylhällä olemuksellaan kuitenkin kiihottaa lukijoiden mielikuvitusta. Edeltävien aikojen kirjoissa paroni tekee pari piipahdusta, joiden annetaan ymmärtää olevan merkittävämpiä kuin mitä sarjassa kerrotaan. Jodorowsky olikin aloittanut kirjoittamaan tarinaa Metaparonista jo vuonna 1992, mutta piirtäjä Travis Charestin hitaan työskentelytahdin vuoksi opuksesta ei tahtonut tulla valmista. Tästä työstä valmistui lopulta deadlinen suhteen luotettavamman piirtäjä Zoran Janjetovin viimeistelemänä vuonna 2008 spin-off -sarjakuva Weapons of the Metabaron.

Nimettömän paronin hahmo sekä tämän tavat ja pakkomielteet kiehtoivat Jodorowskyä syvempääkin. Siksi hän päätti kirjoittaa tämän suvun kronikan, isoisoisästä alaspäin. Jokainen sukupolvi sai oman kaksiosaisen kertomuksensa. Kahdeksanosaisessa sarjassa eeppisyys nousee jo aivan uusiin sfääreihin.

Kuvittajana toimiva Juan Gimenez ei ole Moebiuksen tai Janjetovin kaltainen sarjakuvapiirtäjä, vaan ennemminkin tunnelmallinen maalari. Tietokoneen avulla maalattu jälki on realistista, eikä niin värikästä kuin Incaleissa yleisesti on nähty. Mutta tämä karu ja harmaasävyinen avaruusmaailma onkin luotu luettavaksi sellaisenaan ja silmä kiertää aina kernaammin taiteilijan itse maalaamassa jäljessä kuin photoshopin täyttötoiminnalla väritetyissä kehyksissä.

Jodorowsky purkaa metaparoneiden suvun historian osiin. Nykyisen paronin palveluksessa oleva massiivinen Lothar-robotti tahtoo kuulla tarinoitaan isännästään. Pieni Tonto-droidi on ollut metaparoneiden palvelija jo sukupolvien ajan, joten kärsimättömästi ja tiuskien hän alkaa kertoa suvun tarinaa. Neljän sukupolven mittaan korostuvat suvun historiassa tietyt alati toistuvat asiat, jotka ajan kuluessa muodostuvat rikkomattomiksi perinteiksi.

Metaparonien historia on hyvin murheellinen. Hyvät ihmiset korruptoituvat, rakastavaiset eivät saa toisiaan, ja väkivalta, kuolema sekä yksinäisyys seuraavat paronien elämää jäsenestä toiseen. Yleisesti paroneilla on ongelmallinen suhde naisiin. Äidit, vaimot, velhottaret ja valloittamattomat neidot onnistuvat usein ajamaan paronit epätoivon partaalle. Paroneilla on myös tapana joko syntyä vajavaisina tai menettää merkittäviä osia ruumiistaan tai sielustaan elämänsä varrella. Kaiken tappamisen ja tuhoamisen lomassa kuitenkin aluksi konservatiiviset paronit oppivat lopulta uudistautumaan ja täydentämään itsensä. Siispä jopa suvun verenhimoisin jäsen voi oppia runoutta - omalla tavallaan.

Jodorowsky rakentaa juonta ja siihen jännitettä pienten arvoitusten avulla. Miksi metaparonien tapana on aina surmata oma isänsä ennen kuin ansaitsee tittelinsä? Mikä tai kuka on ainoa, joka on onnistunut antamaan nykyiselle metaparonille pienen arven kulmakarvaansa? Kuka on nykyisen metaparonin äiti? Lothar-robotti toimii tavallaan lukijoiden edustajana jatkuvilla uteluillaan. Taika-Jimin ja Yksinäisen ratsastajan etnisten apurihahmojen mukaan nimetyt droidit tietävät esikuviensa tavoin enemmän asioita, kuin ulospäin aluksi vaikuttaa.

Robo-komiikkaa olisi kuitenkin voinut jättää hieman vähemmälle, sillä se toistaa itseään ja pahasti. Parempaa hupia tarjoavat Jodoversumiin kuuluvat poskettomat elementit, jotka tarinan hahmojen näkökulmasta ovat täysin normaaleja. Siispä telkkarissa masentuneita lohduttaa laulaja Ohto, hyperromanttinen bioninen mustekala, ja lapsen imettäjänä voi toimia valtava susitarantella.

Kuten mainittu, universumin reunalta toiselle matkaava tarina on todella massiivinen. Metaparonit ovat tehneet todella suuria tekoja, voittaneet suursotia ja tuhonneet kokonaisia galakseja ja sivilisaatioita. Jimenezin jättimäiset kuvat tuovat koon selkeästi mukaan. Metaparonit ovat historiansa aikana olleet noitien vihollisia, sillä taikuutta ja hypnotismia vastaan teknologiankin itseensä sulauttava soturi on voimaton. Kaikkein pahimmat viholliset metaparonit ovat kuitenkin saaneet kohdata omasta suvustaan. Tarina historian surullisena toistona ja lohduttomuuden syklinä antaa kuitenkin lopussa toivoa ketjun katkeamisesta ennemmin tai myöhemmin.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
5.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
kirjan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8