Manara pin-up
Jodorowskyn sarjakuvat, osa 2: Jodoversumi
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8

The Technopriests (2013)


Kirjailija

Kustantaja

  • Humanoids

ISBN

  • 978-1-59465-050-5
The Technopriests #1  

Genre

Incalissa tavattu teknotekno-kultti on melko suorasukainen järjestäytyneen uskonnon irvikuva. Katoliselta kirkolta hierarkiansa ja nimityksensä lainaava lahko on materialistinen, ahne sekä pieniä ihmisiä sortava ja alistava. Alun perin uskonnon johtajat jopa kaavailivat vapauttavansa ikiaikaisen pahan mustuuden syömään galaksista auringot ja täten langettavansa maailmaan pimeyden.

Technopriests-eepos menee syvemmälle uskonnon toimintatapoihin ja esittelee sen eräänlaisen uskonpuhdistuksen. Käsikirjoituksen rakenne seuraa tunnettuja uskonnollisia tekstejä antiikin myyteistä Raamattuun. Täten se esittelee myös melko selkeästi Jodorowskyn omia ajatuksia uskonnollisesta harmoniasta ja oikeista dogmeista. Toki maallisen ruumiillisuuden ylittävä universaali yhteys on ollut esillä jo monissa hänen elo- ja sarjakuvatöissään muutenkin.

Sarjan keskushenkilö on iäkäs teknopaavi Albiino, joka sanelee muistelmiaan tietokoneelle hänen uskollisen lemmikkinsä, puhuvan hiiren Tinigrifin puuttuessa aina väliin. Varsinaisessa juonessa on kaksi haaraa, jotka alkavat siitä kun kolme eri väristä avaruuspiraattia raiskaavat oraakkeliksi tarkoitetun temppelineitsyen Panephan.

Syntyy kolme lasta, punainen ja monikätinen Onyx, musta Almagro sekä Albiino. Jokainen edustaa värinsä mukaan omia luonteenpiirteitään: Onyx on herkästi tulistuva, emoileva Almagro kaunaa sisällään kantava ja valkea Albiino on kolmosista säysein ja hengellisin. Albiino haaveilee urasta pelisuunnittelijana, mikä vaatii teknotekno-kultin ankaraa koulutusta. Kuopuksen lähtiessä opin tielle, Panepha muine lapsineen matkaa kostamaan raiskaustaan kolmelle avaruuspiraatille, jotka ovat kukin nousseet merkittäviin asemiin ympäri galaksia. Tämä sivujuoni on perinteisempää Jodorowskyn seikkailusarjakuvaa, jossa riittää eriskummallisia muukalaisia ja hämmentävän erikoisia konsepteja.

The Technopriests [1]
The Technopriests [2]

Technopriests on kooltaan ehkä jo turhankin massiivinen. Alkupäässä Albiinon voittaessa toinen toistaan mittavampia psyykkisiä vastustajia Herakleen urotekojen tavoin, tuntuu teos hieman junnaavalta. Metaparonin tavoin myös Albiino on sen verran kyvykäs sankari, ettei tämän kivisestä ja vaarallisesta tiestä osaa erityisemmin innostua. Erikoisesti sarjakuvaan sovitettu pyöreäsilmäinen puhuva eläin Tinigrifi korjaa tilannetta hieman, etenkin koska toisin kuin Disney-sarjakuvissa, elikko omaa myös luonnolliset ruumiintoiminnot.

Lopulta Albiinokin saa hahmoonsa kiehtovaa särmää. Omien sanojensa mukaan noustessaan teknoteknojen arvoasteikossa hän soluttautuu syvälle, odottaen sopivaa aikaa iskeä kuolonisku pahuudelle. Tosiasiassa hän käy vuosia uskonsotaa, tappaen lukemattomia viattomia vain sillä verukkeella, etteivät he noudata teknoteknojen sanelemaa oppia. Koska kaikki on kerrottu Albiinon omasta näkökulmasta, luo se omaa jännitettään lukijan ja päähenkilön välille.

Sääli kyllä loppu vetää kiinnostavien kehitysten mutkat hieman turhan suoriksi. Jossain vaiheessa juonenlangat kohtaavat ja Albiinon pyhiinvaellus saavuttaa lakipisteen. Hänen perheenjäsenensä ovat kasvaneet ihmisinä omilla matkoillaan ja joutuvat tulemaan sinuiksi entisten vihamielisten tunteidensa kanssa. Tärkeässä asemassa tasapainottajina ovat tällöin viattomat lapset ja eläimet, jotka eivät osaa kantaa kaunaa. Alleviivatusti korostetaan lopullisen paratiisin olevan siellä, missä painotetaan terveitä ihmissuhteita eikä teknologisen kehityksen palvontaa.

Visuaalisesti kirja on kuitenkin komea. Piirtäjä Zoran Janjetov on päässyt kuvallisessa ilmaisussaan irti oppi-isänsä Moebiuksen liiasta vaikutuksesta. Fred Beltranin digitaalinen väritys on viivaa palvelevaa ja kuvaa syventävää sen sijaan että se häiritsisi. Toisin kuin kyberpunk-vaikutteinen tarina, kuvitus ei ainakaan toistaiseksi ole vielä erityisen vanhentuneen näköistä. Toisin on esimerkiksi Megalexin tapauksessa.

***--
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
kirjan!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8