Manara pin-up

Jacked (2012)


Kirjailija

Kustantaja

  • Wiley

ISBN

  • 978-6613618153
Jacked #1 Jacked #2

David Kushnerin Jacked: The Unauthorised Behind-the-Scenes Story of Grand Theft Auto kertoo tarinan GTA-pelisarjasta ja sarjan takana olevasta Rockstar Games -peliyhtiöstä. Toisin kuin Kushnerin 9 vuotta aiemmin valmistunut hyvin henkilövetoinen Masters of Doom, keskittyy Jacked pääasiassa kontroversaaleihin ilmiöihin Rockstar-yhtiön ja sen pelien ympärillä.

Jacked [1]
Jacked [2]

Jacked on hyvin viihdyttävään sävyyn kirjoitettu ja sen myötä helppolukuinen. Pelien tekemisestä ei kirjaa lukiessa tarvitse etukäteen tietää mitään, sillä teknisten yksityiskohtien sijaan pääpaino lepää firman räväköiden bileiden, hyökkäävien mainoskamppanjoiden ja erinäisten lakikiistojen ympärillä. Jo heti alkuun tehdään selväksi, että Rockstarin menestystarinan takana on joukko yksilöitä, jotka ymmärtävät hyvän viihteen, hyvän musiikin ja hyvien elokuvien päälle ja päätyvät yhdessä tekemään pelejä, jotka ovat saaneet vahvasti vaikutteita muusta populaarikulttuurista.

Jacked [3]
Jacked [4]

Kirjan rakenne etenee verkkaisesti kronologisessa järjestyksessä. Eräänlaisena pääjuonena toimii aktivisti Jack Thompsonin ajojahti yhtiötä ja sen "ikävällä tavalla teinejä inspiroivia" pelejä, eritoten GTA-pelisarjaa, kohtaan. Koulusurmia ja videopeleihin rinnastettuja ammuskelutapauksia sivutaan myös tiheään. Kirjan loppupuolella tarina kulminoituu "Hot Coffee" -kohuun (eli GTA: San Andreas -pelin sisään "piilotettujen" seksikohtausten aktivoivaan epäviralliseen päivitykseen) ja siitä seuranneisiin jälkilöylyihin.

Jacked [5]
Jacked [6]

Jacked on helppoa viihdeluettavaa ja erityisesti suositeltava GTA-pelisarjasta ja pelien sensuurikohtelusta yleisesti kiinnostuneille. Toivomisen varaa jättää ainoastaan ehkä turhankin paljon palstatilaa vievä keskittyminen väkivaltaisten videopelien kohtaamaan vainoon, joka on enemmänkin yleismaallinen ilmiö, eikä sinänsä GTA-pelisarjan uniikki piirre.

Versioinfo (23.5.2013):

Kirjasta on ilmestymässä kesällä suomenkielinen painos Fobos-pienkustantamon toimesta.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 23.5.2013
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
kirjan!