Manara pin-up

Beverly Hills Cop (2006)


Jakelija

  • Blast! Entertainment Ltd.

Kehittäjä

  • Atomic Planet Entertainment

Alusta

  • PlayStation 2
Beverly Hills Cop #1  

Eddie Murphyn läpimurtoelokuva, Beverly Hills Cop, poiki kaksi toistaan heikompaa jatko-osaa. Aika harva kuitenkaan tietää, muistaa tai haluaa muistaa, että ensimmäinen Beverly Hills Cop kääntyi myös useiksi peleiksi kuusi vuotta ensi-iltansa jälkeen. Hyviä pelejä ne eivät olleet, mutta ainakin niissä oli pelihahmona Eddie Murphyn näköinen pikselikasa ja Harold Faltermeyerin "Axel F." soi vähintään pelin alussa ja lopussa. Vielä harvempi on tietoinen siitä että Beverly Hills Cop sai vielä yhden lisenssipelin yli kaksikymmentä vuotta julkaisunsa jälkeen. Blast! Entertainmentin julkaisema peli ilmestyi Playstation 2:lle vain Euroopassa.

Lisenssipelien heikko taso juontaa juurensa yleensä erittäin tiukasta aikataulusta - tuote kun pitää saada pihalle samana päivänä kuin elokuva päätyy ensi-iltaan. Ei siis ihme, jos monet pelin ominaisuuksista ovat rikki tai vähintään keskeneräisiä, kun edes lievälle perfektionismille ei ole aikaa eikä tilaa.

Voisi siis kuvitella että ohjelmoijilla olisi aikaa säätää rauhassa edes osa pelin perusominaisuuksista välttävästi kohdilleen, jos pelin julkaisupäivä on parikymmentä vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen.

Beverly Hills Cop [1]
Beverly Hills Cop [2]

Ensimmäiset hetket Beverly Hills Copin parissa kertovat karua kieltä. Kansista ei löydy Eddie Murphyn pärstäkerrointa, eikä oikeastaan mitään muutakaan mikä saisi uskomaan, että tämän pelin kehittämiseen on käytetty yhtään rahaa. Suttuisissa screenshoteissa kulmikkaat hahmot pönöttävät kulmikkaissa ympäristöissä. "Kuusi isoa tehtävää", "kuusi uniikkia asetta" ja lupaus siitä, että pelaaja pääsee "puhumaan" itsensä pihalle vaikeista tilanteista "ihan niin kuin Axel Foleykin". Odotukset ovat korkealla.

Pelin alkuvalikossa käy ilmi mistä on kysymys; äärimmäisen halvasta ja huonosta lisenssipelistä! Äärimmäisen halpa tarkoittaa tämän tuotteen kohdalla sitä, että "Axel F." -teemaa ei ole lisensoitu, vaan musiikki on jotain mukailtua pimputusta, jonka kuunteleminen aiheuttaa äärimmäistä vitutusta jo ensimmäisten sekuntien aikana.

Eddie Murphystä ei edelleenkään ole mitään havaintoa.

Juonesta ei tarvitse varmaan sen enempää kertoa kuin että sillä ei ole yhtään mitään tekemistä elokuvan kanssa. Axel tutkii jotain tyhjänpäiväistä rikosta ja päätyy Beverly Hillsiin todella paskan välianimaation jälkeen. Billy on kidnapattu ja Axelin pitää pelastaa kyseinen tollo joltain satunnaiselta varastosta hikiseltä tehdasalueelta. Tästä eteenpäin juonesta ei ole aavistustakaan, koska allekirjoittanut ei pystynyt pelaamaan peliä toista "isoa tehtävää" pidemmälle mielenterveysvaurioiden pelossa.

Beverly Hills Cop [3]
Beverly Hills Cop [4]

Ensimmäisessä "isossa tehtävässä" Axelin pitää hiipiä varastoon ilman, että hän tulee huomatuksi. Tavallaan aika helppoa, mutta toisaalta ihan älyttömän hankalaa, sillä huomatuksi tulemista rangaistuksena on tehtävän epäonnistuminen ja aloitus kentän alusta. Koska välitallenuspisteitä ei ole, niin sekä kuolemisesta että joidenkin keskusteluiden mokaamisestakin joutuu takaisin tehtävän alkuun. Täydellistä masocore-kamaa siis!

Kun varastoon vihdoin pääsee, selviää sekin miksi kannessa ei ole Eddie Murphyä. Tämän pelin Axel Foley on valko-ihoinen skinhead. Olin pistänyt latausruudussa hailaavan kaljupään merkille jo aiemmin, olettaen tämän olevan pelin pääpahis! Ihanaa huomata olevansa väärässä.

Natsi-Axelin liikkumanopeus vastaa etanaa, mikä tekee huonosti suunniteltujen kenttien koluamisesta hyvin ikävää. Välillä juostaan etsimässä avaimia, välillä jutellaan paikallaan toljottaville NPC:eille ja loput ajasta käytetään huonosti toteutettuun ammuskeluun.

Beverly Hills Cop [5]
Beverly Hills Cop [6]

Kiinnostavinta ja parasta (ei sama kuin hyvä) Beverly Hills Copissa on juurikin keskustelusysteemi. Ajoittain SS-Axel joutuu juttelemaan muille pelihahmoille ja yrittää kaivaa heistä irti jotain olennaista informaatiota. Keskustelutilanteet päättyvät joko siihen, että Axel onnistuu narraamaan keskustelukaveriaan, tai sitten ei. Onnistuminen saattaa johtaa siihen, että pelaaja joutuu tulitaisteluun, kuolee ja joutuu aloittamaan kentän alusta. Epäonnistuminen taas antaa mahdollisuuden yrittää voittaa keskustelu uudelleen, paitsi joskus epäonnistuminen aiheuttaa koko tehtävän epäonnistumisen. Itse keskustelusysteemi pitää sisällään huonosti suunnitellun kolmivaiheisen minipelin, joka vaikeutuu väärin ajoitetusta x-nappulan painamisesta. Oikea ajoitus palkitaan minipelin helpottumisella. Koko keskustelusysteemin arvaamattomuus tekee keskustelutilanteista huisan "jännittäviä", kun ei ikinä tiedä mitä tapahtuu.

Sitten kun, ja jos, vihdoin pääsee/joutuu ammuskelemaan, kannattaa huomioida, että osumatunnistus on täysin rikki, joskus samaa vihollista voi ampua noin tuhat kertaa ilman mitään vaikutusta, ja toisinaan viholliset tipahtavat yhdestä osumasta - vaikka ampuisi metrin ohi. Kun vielä ohjaus, tähtäys ja ruudunpäivitys ovat tahmeita kuin mikä, ei muuta mahdollisuutta ole kuin siirtää Axel välittömästi kyykkyasentoon ja pysyä siinä loppupelin ajan. Kyykkyasento suojaa perusvihollisten luodeilta, mutta haulikolta ja konetuliaseilta kyykkyily ei tarjoa täydellistä suojaa. Se kuitenkin vähentää osumien todennäköisyyttä melko paljon.

On tosin ihan toinen juttu jaksaako nähdä vaivaa pelata peliä niin pitkälle, että kyykistelyn ja ammuskelun ihanuutta pääsisi ikinä kokeilemaan. Epäilen vahvasti monen heivaavan natsi-Axelin takaisin koteloon jo ensimmäisen minuutin jälkeen.

Beverly Hills Cop [7]
Beverly Hills Cop [8]

Kun tähän kaikkeen soppaan lisätään vielä lukuiset bugit, niin ei voi kuin ihmetellä miten tällainen täysin keskeneräinen ja pelikelvoton lisenssiroska on päässyt kaupan hyllylle. Hurjimmissa internet-väitteissä kuiskaillaan Beverly Hills Copin kehitystyön tapahtuneen jonkun yliopiston pelilaboratoriossa ja vieläpä ilman rahoitusta! Tämä selittäisi kovin helposti miksi Beverly Hills Cop on sellainen kuin se on.

Mainittakoon tähän loppuun disclaimerina, että arvostelija ei ole pelannut tätä nimenomaista peliä läpi. Kyse ei ole siitä, etteikö arvostelija olisi halunnut nähdä sitä kaikkea mitä tällä interaktiivisella paskakasalla olisi tarjota, vaan siitä yksinkertaisesta syystä, että arvostelijan huippuunsa viilatut pelihermot eivät riittäneet koko pelin läpäisemiseen. On suorastaan ihme, että Beverly Hills Copista jaksoi kirjoittaa näinkin paljon, kun pelkkä "Paska peli, älä saatana pelaa" olisi riittänyt.

*----
© Esko Javanainen, julkaistu: 19.6.2013
keskiarvo
toimitus
1.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
pelin!