Manara pin-up

Alien: Isolation (2014)


Jakelija

 • SEGA

Kehittäjä

 • The Creative Assembly

Alusta

 • Microsoft Windows
 • PlayStation 3
 • PlayStation 4
 • Xbox 360
 • Xbox One
Alien: Isolation #1  

SEGAn tuottama ja muun muassa Total War -peleistä tunnetun Creative Assemblyn kehittämä Alien: Isolation (2014) on yksi vuoden kuumimmista uutuuspeleistä. Vuosien varrella peliavaruuden syövereistä on puskenut esiin paljon surkeita ja totaalisen surkeita alien-maailmaan sijoittuvia yrityksiä, joista tuoreena esimerkkinä suurimman osan universumin kaikista rimoista alittanut Aliens: Colonial Marines (2013). Harvinaisena valopilkkuna voi mainita aikoinaan Doomin (1993) kokoisen aukon usean nuoren sydämessä täyttäneet Aliens versus Predator -pelit (1999 - 2002). Selviytymiskauhuun painottuva Alien: Isolation puhaltaa pitkään kaivattua eloa kuivettuneeseen sarjaan ja tekee sen tyylillä.

Alien: Isolation [1]
Alien: Isolation [2]

Ensimmäisen Alien-elokuvan (1979) tapahtumista on kulunut viisitoista vuotta. Nostromon miehistö kadonnutta Ellen Ripleytä lukuun ottamatta on ilmoitettu kuolleeksi. Ellenin tytär Amanda (jonka olemassaolosta on mainittu Aliens-elokuvan Director's Cut -versiossa) saa kuulla, että Nostromon "musta laatikko" on löytynyt ja se saattaa sisältää uutta tietoa Ellenistä ja aluksen kohtalokkaista tapahtumista. Amanda lähtee hakemaan mustaa laatikkoa takaisin Sevastopol-asemalta.

Sevastopol on eräänlainen syrjässä sijaitseva ja unohdettu huoltovarikko. Amandan saapuessa paikalle asema on lähes täysin tuhoutunut ja myös hän miehistöineen haaksirikkoutuu sinne vailla puolustautumiskeinoja. Sormi ei kuitenkaan mene sankarittaren suuhun, ainakaan vielä tässä vaiheessa.

Alien: Isolation [3]
Alien: Isolation [4]

Pelin alkupuolen lyhyt esittely tutustuttaa pelaajan maailmaan, joka tuntuu ainakin Alien-elokuvia fanittavan näkökulmasta jopa hätkähdyttävän aidolta. Pelimaailmassa on käytössä sama 1980-luvun futuristinen teknologia mikä elokuvassakin. Huippuluokan grafiikka, tunnelmallinen äänimaisema, hahmojen ääninäyttely sekä aito, paniikinomaista turhautumista aiheuttava selviytymistaistelu ovat ehdottomasti pelin parhaita puolia. Ei siis ihme, että muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki pelikriitikot tuntuvat ylistävän Alien: Isolationia sydämensä kyllyydestä.

Täydellinen Alien: Isolation ei sentään ole. Pelin suurin kompastuskivi on se, ettei mistään vapaasti tutkittavasta hiekkalaatikosta todellakaan ole kysymys, vaan tarjolla on perinteistä putkijuoksua avaruusaseman käytävillä. Pelaajan ei missään vaiheessa tarvitse kovin kauaa miettiä mitä seuraavaksi tekisi, sillä peli antaa aktiivisesti ohjeita seuraavaan tehtävään liittyen.

Alien: Isolation [5]
Alien: Isolation [6]

Toisinaan vastaan tulee tilanteita, joissa ei voi kuin ihmetellä pelisuunnittelijoiden naiiviutta. Esimerkiksi pelin alkupuolella pelaajan täytyy päästä laajemman käytäväosuuden toiseen päähän, mutta edessä on paljon kaikenlaista rojua. Pelaajan ainoa mahdollisuus on käynnistää hajonnutta ilmastointiputkea tukkiva laite ja siirtää se pois putken edestä sen sijaan, että esimerkiksi kiipeäisi tai hyppäisi rojukasojen ylitse. Hyppynappia pelissä ei ole lainkaan eikä kiipeäminenkään onnistu, paitsi tilanteissa, joissa peli nimenomaan antaa siihen mahdollisuuden. Jopa käytävällä lojuvat pienet matkalaukut ovat siis Amandalle täysin ylitsepääsemätön este. Onneksi pelin edetessä nämä pelisuunnittelijoiden aivopierut haihtuvat Sevastopolin ilmastointikanaviin ja pelaaja pääsee nauttimaan olennaisesta.

Sevastopolin käytävien pimeät varjot kätkevät sisäänsä monenlaisia vaaroja. Aseman harvat eloonjääneet ovat vainoharhaista selviytymistaistelua käyviä hahmoja, joiden tarina avautuu pelaajalle eri puolilta asemaa löytyvien Sevastolink-dataterminaalien sisältämään henkilökunnan kirjeenvaihtoon tutustumalla. Toiset selviytyjistä ovat potentiaalisia ystäviä, mutta toisille Amanda edustaa uhkaa. Liipaisinherkkien eloonjääneiden lisäksi asemalla on ikuista elämäänsä jatkavia, alakuloisesti laahustavia Seegsonsin Working Joe -halpatuotanto-androideja, jotka ottavat vastaan kyseenalaisia käskyjä aseman omaa napaansa tuijottavalta Apollo-ylläpitojärjestelmältä. Nämä vaarat eivät ole kuitenkaan mitään verrattuna ilmastointikanavia ja huoltotunneleita pitkin liikkuvaan Alieniin. Tämä avaruuden uljas ötökkä, käymättömien korpimaiden kummajainen, on täysin ylivoimainen hirviö, jota vastaan taisteleminen tavanomaisin keinoin on turhaa.

Alien: Isolation [7]
Alien: Isolation [8]

Asemalla selviytyminen vaatii hiippailua, kyyristelyä, pakoon juoksemista, piiloutumista, ajoittaista puolustautumista ja toiminnan oikeanlaista ajoittamista. Painostavan tunnelman saattelema pelikokemus on parhaimmillaan todella intensiivinen ja jännittävä, vaikka varsinaista aidon kauhun tuntua ei pelatessa pääsekään syntymään. Usein suurin pelko onkin se, että joutuu kuoleman korjaamaksi juuri selvittyään jonkin vaikean osuuden läpi elossa. Helpotusta on luvassa ainoastaan käyttämällä hätäpuhelinta muistuttavia tallennuspisteitä.

Asemalta löytyy kaikenlaista roinaa, josta osa soveltuu suoraan puolustusvälineiksi tai valonlähteiksi. Osasta pelaaja voi kyhätä muun muassa savukranaatteja, Molotovin cocktaileja, putkipommeja, ensiapuvälineitä tai vaikkapa miinoja. Selviytymisen edellytyksenä on usein se, että osaa käyttää kantamaansa roinaa luovalla tavalla hyödykseen. Tärkein apuväline on liikkeenpaljastin, jota ilman pelaaja olisi koko ajan Alienin hampaissa.

Alien: Isolation [9]
Alien: Isolation [10]

Alien: Isolation julkaistiin suuren suosion saattelemana 7.10.2014 ja vahvan menestyksen ansiosta jatko-osia on todennäköisesti tulossa. Toivoa sopii, että jatkossa kaikki lapsellinen paska karsitaan pois ja tarinasta sekä hahmoista tehdään edes hiukan syvempiä. Potentiaalia pelissä on vaikka millä mitalla, mutta tällä kertaa juoni hukkuu upean visuaalisen ilmeen alle. Alien: Isolation on puutteistaan huolimatta ylivoimaisesti paras tähän mennessä tehty alien-maailmaan sijoittuva tietokonepeli, vaikka sen aiheuttama turhautuminen voikin olla osalle pelaajista liikaa, erityisesti vaativimmalla vaikeustasolla (ainoa oikea tapa!) pelatessa.

Jos pysyt paikoillasi, kuolet. Jos juokset, kuolet. Jos liikut hitaasti ja piiloudut voit selvitä hiukan kauemmin, mutta sitten kuolet. Jos lataat aseesi ja hyökkäät, kuolet. Koetapa pelata Alien: Isolation läpi kuolematta kertaakaan. Tai kuolematta vähintään sataa kertaa. Se on mahdotonta.

 • Erittäin koukuttava pelikokemus
 • Tunnelmallinen äänimaisema
 • Alien-elokuvia kunnioittava visuaalinen ilme
 • Vapautta rajoittava putkijuoksu
 • Ylipitkä kokonaisuus
 • Visuaalisuus:****½
 • Immersio:****
 • Pelimekaniikka:****
 • Uudelleenpelattavuus:***½
****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 27.10.2014
keskiarvo
toimitus
4.17/5.00 (3)
 JSSMJM
  4.0 4.0 4.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
pelin!