Manara pin-up

How to be a Complete Bastard (1987)


Jakelija

  • Virgin Games

Kehittäjä

  • Sentient Software

Alusta

  • Commodore 64
  • ZX Spectrum
  • Amstrad CPC
How to be a Complete Bastard #1  

Genre

MobyGames

Jossain on kemut ja paskiainen on paikalla. Siinä on lyhyesti paskiaissimulaattori How to be a Complete Bastardin sisältö. How to be a Complete Bastard on alkujaan brittiläisen koomikko Adrian Edmondsonin vuonna 1986 ilmestynyt kirja, joka on eräänlainen lisämateriaali hänen punkkarimulkeron roolilleen BBC:n Älypäät (The Young Ones, 1982-1984) -sarjassa. Kirja sai myöhemmin jatko-osan sekä siitä tehtiin tietokonepelin lisäksi myös lautapeli. Sisällöllisesti huumori vaihtelee lapsenomaisesta x-sukupolven puberteettikapinasta pahkasikamaisiin nokkeluuksiin.

Pelaaja ohjaa juhliin tunkeutunutta epäsiistiä hahmoa tavoitteena täydellisen paskiaisen status. Tämän voi saavuttaa sikailemalla pitkin taloa, jolloin peliruudun alaosassa olevan Complete Bastardin kirjaimet syttyvät. Joistain toimista saa pelkkiä pisteitä ja jotkut temput tuottavat tulosta vain (hahmon) ollessa kännissä. Pelin läpäisyyn vaadittavan kuudentoista menestyksekkään porsastelun lopputuloksena pelaaja saa palkinnoksi ruudulle typerän ja myötähäpeää herättävän kaksimielisen vitsin.

Pelinäkymä (bastavision) jakautuu peliruutuihin ja mittareihin. Paskiaisen kontrollointi on lähinnä ruumiin aukkojen ja niiden toimintojen hallintaa; Ruudulta löytyvät erilliset mittarit kaasun muodostukselle (fartometer), virtsahädälle (weeometer), hajulle (smellometer) ja humalalle (drunkometer).

How to be a Complete Bastard [1]
How to be a Complete Bastard [2]

Pelialue koostuu kaksikerroksisesta talosta ja puutarhasta käsittäen tusinan verran erilaisia alueita. Talossa liikkuu useita muitakin ihmisiä ja paskiainen voi häiritä heitä erilaisin tavoin; piereskelemällä tai heittelemällä erilaisia aineita tai tavaroita heidän päälleen. Esineitä voi myös rikkoa tai polttaa, puskiin kuseskella, hamsterin pistää poskeensa ja kaikki nestemäiset aineet liimasta maaliin vetää huiviin. Jotkut toimet vähentävät pisteitä, kuten normaalin ruuan syöminen tai "sick book" ja "dirty videos" -kaltaisten kulttuuriaarteiden tuhoaminen. Jostain syystä myös omille housuille oksentelu vähentää pisteitä, vaikka se väkevöittääkin hahmon ympärillä leijuvaa lemua.

Liiallinen väkivalta muita hahmoja kohtaan (kynällä saa puukottaa) tai kemiallisten aineiden yliannostus lopettaa pelin. Eräästä huoneesta löytyvän tietokoneen sulkeminen resetoi koko pelin (myös emulaattorissa). Omituisena vitsinä sateenvarjon avaamisen jälkeen hahmo muuttuu uuniksi (???), koska kaikkihan tietävät, että moinen teko tuottaa huonoa onnea.

How to be a Complete Bastard [3]
How to be a Complete Bastard [4]

Itse pelimekaniikka on omaperäinen ja outo kahden peliruudun kombinaatio. Huoneessa on neljä eri ilmansuuntaa ja alimmainen peliruutu näyttää saman tilan toisesta suunnasta. Mekanismilla yritetään muodostaa jonkinlainen "melkein 3D" -kokemus, jossa näkisi kerralla enemmän kuin pelkän perinteisen kaksiulotteisen näkymän. Teoriassa hauska idea ei kuitenkaan toimi käytännössä. Humalassa alempi peliruutu sotkeentuu ja väpättää häiritsevästi. Toiseen ikkunaan avautuu myös tarpeen vaatiessa erillinen ruutu, jossa voi käsitellä esineitä.

Pelissä yhdistyy kaksi kotimikroajalle tyypillistä asiaa; kokeellinen pelimekaniikka ja erikoinen aihealue. Vaikka pelikokemus ei ole kovinkaan onnistunut, niin sisältö takaa sen, että peli pysyy mielessä pidempään ja saa aina hymyn huulille.

***½-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 16.3.2015
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSJL
  3.5 3.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
pelin!