Caroline Munro

Genresanasto - P

kirjain: [A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [V] [W] [valokeilat]

genre: Paranoia

50- ja 70-luvuilla kultakautta elänyt suuntaus, jossa "soluttautujat" (yleensä kommunistit) yrittävät saada yhteiskunnan haltuunsa tai kontrolloivat sitä kulissien takaa. Varsinkin 50-luvulla vihollinen oli usein naamioitu avaruusolennoiksi.

genre: Peplum

Peplumit ovat italialaisia seikkailu- ja fantasiaelokuvia, joiden tapahtumat sijoittuvat menneeseen aikaan, jolloin miehet olivat miehiä ja miekka kädessä. Usein elokuvat sijoittuivat mytologioiden maailmoihin. Sankarina toimii esimerkiksi Hercules, italiaksi Ercole. Peplumeja nimitellään myös miekka ja sandaali, sword and sandals, -elokuviksi. Kultakauttaan peplum eli 60-luvun alussa, mutta vielä 80-luvullakin Luigi Cozzi tunki markkinoille pari Lou Ferrignon tähdittämää Herculesta. Peplumien luonnollisia jälkeläisiä ovat Conan the Barbariania seuranneet lukuisat rip-offit, joita yllättäen erityisesti italialaiset innostuivat tuottamaan.

Yleisnimitys japanilaiselle pehmoerotiikalle ja seksploitaatiolle.

Yleisimmin Toei yhtiön 1960- ja 1970-luvuilla valmistuneisiin, naisvetoisiin ja usein runsaasti paljasta pintaa sisältäviin toimintaelokuviin viittaava nimitys. Myös Teruo Ishiin torture-elokuvat käsitetään tähän lajityyppiin kuuluvaksi. Termille ei ole olemassa tarkkaa määritelmää.

genre: Poliziesco

Italialainen poliisielokuva, joka erityisesti 70-luvulla sai vaikutteita amerikkalaisesta vigilantehengestä (Dirty Harry, French Connection) ja spagettiwesterneistä.

Mad Max ja Escape from New York -elokuvien aloittama toimintaelokuvien alagenre. Tapahtuvat ydintuhon jälkeisessä maailmassa, jossa ihmiskunta on usein hajonnut pieniksi yhteisöiksi, jotka sotivat toisiaan vastaan. Päähenkilönä on yleensä satunnainen desperado, joka keinottelee eri ryhmien välillä. Erityisesti italialaiset suosivat genreä 80-luvun alkupuolella.

Reservoir Dogsin jälkeen syntynyt "trendikäs" Art House -väkivaltaelokuvasuuntaus, jossa "nokkelalle" dialogille annettiin paljon painoa.

genre: Dokumentti - Pseudodokumentti

Valedokumentti, ohjelma, joka kertoo katsojalle keksityistä tapahtumista, vaikka onkin toteutettu oikeiden dokumenttien tyyliin.


kirjain: [A] [B] [C] [E] [F] [G] [H] [I] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [R] [S] [T] [V] [W] [valokeilat]